Regeringen föreslår sänkt skatt till villaägare som producerar sin egen el med hjälp av solceller eller vindkraft.

Sänkt skatt för hushåll med sol-eller vindel

Villaägare som skaffar solceller på taket eller eget vindkraftverk kan tjäna runt 18 000 kronor om året. I nästa veckas budgetproposition föreslår regeringen sänkt skatt för den som satsar på egenproducerad, förnybar el.

En utredning om en eventuell skattesänkning ledde till ett förslag om en skattereduktion på max 6 000 kronor per år. Men regeringen har dubblat beloppet till 12 000 kronor.

– Vi har valt att vara dubbelt så generösa som utredningens förslag, säger IT- och energiminister Anna-Karin Hatt till Tidningarnas Telegrambyrå (TT).

– Till det kommer den betalning man kan få från sitt elbolag för den el man levererar in till elnätet.

Det innebär att villaägare kan göra en vinst på åtminstone 18 000 kronor per år, på en anläggning som producerar för fullt till taket på 20 000 kilowattimmar per år.

Energiministerns förhoppning är att fler ska satsa på egen elproduktion.

– I grunden vill ju regeringen att fler ska bli egna elproducenter och kunna ta kontroll över sina elkostnader men också att vi utnyttjar mer småskalig produktion för att kunna ställa om till ett hållbart energisystem, säger Anna-Karin Hatt till TT.

Sedan 2009 finns redan ett statligt stöd för installation av solceller som riktar sig till företag, offentliga organisationer och privatpersoner. Det går att söka till och med år 2016. 

Bidraget, som innebär att man kan spara 35 procent av installationskostnaderna, har varit populärt. Bidragspengarna för 2013 är redan slut.

– Vi har lika mycket pengar som vi ska portionera ut, fast under tre år. De som ansöker under 2015-2016 kan få svårt att få bidrag, sa Jesper Folkesson, bidragshandläggare på länsstyrelsen i Jönköpings län,  i augusti.

Hans Heldring är branschekonom på EIO.

– Det är klart att olika stöd för att främja solceller kan öppna för fler affärer för våra medlemmar. Jag skulle uppmana våra elinstallatörer att diskutera installation av solceller med kunderna, där det kan passa. Då är det på sin plats att informera om de incitament som finns också, säger han.

Källa: www.eio.se

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält