Hyresgästens ansvar

Du ansvarar för lägenheten under hela uthyrningstiden. Det gäller både ekonomiskt och för eventuella störningar och skadegörelser som kan uppstå. Därför är det viktigt att du kontrollerar ekonomi, tidigare referenser samt skriver ett hyresavtal med den du ska hyra ut till.

Kommer du att bo utomlands under tiden du hyr ut lägenheten vill vi få en fullmakt på en person som har rätt att företräda dig i frågor som rör ditt hyreskontrakt. Fullmakten får inte ges till den som ska hyra din lägenhet.

Kommer du inte flytta tillbaka ska lägenheten sägas upp tre månader innan andrahandsuthyrningen upphör. Andrahandshyresgästen har inte någon möjlighet att överta hyreskontraktet.

Tillstånd att hyra ut i andra hand

Vill du hyra ut i andra hand fyller du i ett ansökningsformulär för andrahandsuthyrning samt ett formulär med information till andrahandshyresgästen. Klicka på länkarna nedan för att ladda ned formulären.

Ansökan om andrahandsuthyrning

Information till andrahandshyresgäst

Till ansökan om andrahandsuthyrning ska dessutom följande handlingar bifogas:

Provboende: Familjebevis från Skatteverket för dig själv och för den du ska provbo med samt en kopia på hyreskontraktet på den du ska provbo med.

Arbete eller studier på annan ort: Studieintyg eller anställningsintyg.

Posta ansökan till oss (adress hittar du längst ned på denna sida) eller mejla oss på [email protected]. Vi behöver fem till åtta veckor för att handlägga din ansökan. När du fått ansökan beviljad kan du fylla i avtal om andrahandsuthyrning. Var noggrann med att följa de regler som finns för andrahandsuthyrning, annars riskerar du att förlora ditt hyreskontrakt.

När du fått tillstånd av hyresvärden att hyra ut din hyresrätt i andra hand får du inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar. Om el, bredband eller liknande ingår i hyran när du hyr ut lägenheten i andra hand får du bara ta betalt för de kostnader som du själv har.

Om du tar ut en högre hyra av din andrahandshyresgäst än vad du har rätt till riskerar du att bli av med din lägenhet. Om hyresrätten hyrs ut i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse, eftersom det är brottsligt från och med den 1 oktober 2019.

Läs mer i Fastighetsägarnas regeldokument som du kan ladda ned här.