Pensionärer kan ha rätt till höjt bostadstillägg

Pensionärer kan ha rätt till höjt bostadstillägg

Ett stort antal pensionärer kan ha rätt till höjt bostadstillägg, visar en genomgång som Pensionsmyndigheten gjort. Oanmälda hyreshöjningar är den vanligaste orsaken till att pensionärerna får för lite i bostadstillägg. Nu uppmanas pensionärerna kontrollera att de anmält aktuell hyra till Pensionsmyndigheten.

En genomgång Pensionsmyndigheten gjort visar att drygt 60 000 pensionärer i Sverige kan ha rätt till mer bostadstillägg. Det gäller pensionärer som har bostadstillägg idag men som inte anmält någon förändring av hyran. Det gäller pensionärer som har bostadstillägg idag men som inte anmält någon förändring av hyran och det gäller endast de som har bostadstillägg beräknat efter en hyra som ligger under taket för högsta bostadskostnad, alltså 5 000 kronor per månad.

– Varje år höjs hyrorna runt om i hela landet. Pensionsmyndigheten går ut med den här informationen för att påminna om att man behöver anmäla sin nya hyra till oss, för att få rätt bostadstillägg utbetalt. Det är angeläget att alla pensionärer får den ersättning de har rätt till, och därför arbetar vi aktivt för att rätt bostadstillägg ska utbetalas, säger Maria Modin, kontrollansvarig på Pensionsmyndigheten.

– Vi arbetar också för att nå ut med information om bostadstillägg till de pensionärer som kan ha rätt till förmånen, men som inte har ansökt om den.

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för pensionärer med låg pension. Det är inkomstprövat och beräknas utifrån bostadskostnad, inkomster och eventuell förmögenhet. Som högst kan en ensamstående pensionär få 95 procent av bostadskostnaden upp till 5 000 kronor plus ett tillägg på 340 kronor. Om bostadskostnaden är högre kan de ändå inte få mer.

Källa: www.dagensfastigheter.se

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält