Bostadsmarknaden fungerar inte tillfredställande. Vi ser flera orsaker till den rådande situationen och vi bedömer som många andra gjort och gör i debatten att det krävs ett stort antal olika aktiviteter för att råda bot på orsakerna till detta allvarliga läge, skriver Fredrik Kristiansson, Chef BI Luleå, i en debattartikel i Norrbottens Kuriren idag.
Fredrik fortsätter:
Liksom Nybyggarkommissionens 63 förslag är viktiga pusselbitar vill jag även lyfta fram Plan- och bygglovsprocessen, Reformerat strandskydd, Bostadsbyggande som riksintresse, Infrastruktur och bostäder tillsammans i en nationell beredning, Förändrad hyressättning, Stimulans till första boendet, Ökad konkurrens, och Riskspridning som viktiga faktorer för att få igång byggandet.
Jag tycker företrädare för Hyresgästföreningen i debattartikeln ”Vikten av fler hyresrätter” i Norrbottens-Kuriren den 24 november tydligt visar prov på ett av problemen i debatten - nämligen en vilja till självrannsakan.
Hur kan man bortse från sig egen roll i den rådande bostadssituationen? Helt obegripligt. Jag hoppas att jag missförstått artikeln och att man visst ser sin egen roll och jag ser fram emot en dialog om detta.
Att peka ut alla andra som skyldiga och ange ett antal viktiga men inte alls enda lösningar till ett väldigt komplext problem är inget annat än låg nivå.
Det råder en stor enighet om allvaret på den svenska bostadsmarknaden och många väldigt viktiga åtgärder är på gång och då är det föga konstruktivt att flytta debatten tillbaka i tiden, vi har kommit längre och behöver tillsammans förverkliga ett stort antal av de 63 förslag som Nybyggarkommissionen lagt fram.
Ja det krävs långt mer än de cirka tre förslag som man lyfter upp i debattartikeln ”Vikten av fler hyresrätter”.
Om vi ska klara av att jobba tillsammans för att ta oss ur den rådande krisen krävs ett mått av självinsikt och jag kan inte förstå att Hyresgästföreningen inte på en punkt i debattartikeln belyser sin egen roll?
Läs Thomas Ernhagen kommentar i fastighetstidningen den 7 oktober 2014, QWERTY och hyrorna: "Vi lever som om kriget fortfarande pågår och blundar för bostadsbrist och etnisk segregation ..."
En mycket läsvärd beskrivningbeskrivning
Handling med föreskrifter om och/eller krav på utförande av och kvalitetkvalitet
Alla sammantagna egenskaper hos en produkt som ger dess förmåga att tillfredsställa uttalande eller underförstådda behov.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Kvalitet (även kvalité) avser värdet av egenskaper som objekt, subjekt eller aktiviteter har. Begreppet kan åsyfta det inre värdet av en materiell produkt (exempelvis råvaror, konstruktion, produktionsprocess), en tjänst eller verksamhet (utbildning, forskning, behandling), ett verk (tidningsartikel, konstverk, musikinspelning, fotografi), eller en person eller grupp (chefer, konstnärer, studenter). Att eftersträva hög kvalitet sätts ofta i motsats till hög kvantitet, det vill säga ett stort antal objekt eller subjekt som berörs av en aktivitet. Begreppet är besläktat med klass, rang, kvalificerad. Kvalitet kan utvärderas, mätas och systematiskt förbättras genom kvalitetssäkringkvalitetssäkring
Alla planerade och systematiska åtgärder nödvändiga för att ge tillräcklig tilltro till att en produkt kommer att uppfylla givna krav på kvalitet.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Kvalitetssäkring innebär att ett systematiskt kvalitetsarbete bedrivs som säkrar kvaliteten på de objekt som kvalitetssäkras.
Med kvalitetssäkring menas i grund och botten att ett företag har tagit fram, dokumenterat och följer processer för sitt arbete samt tagit fram och använder olika verktyg till stöd i detta arbete.
Kvalitetssäkring av en organisation kan certifieras enligt standarder som till exempel ISO 9001 och ISO/TS16949. Organisationen vänder sig till ett certifieringsorgan för att få sitt ledningssystem kontrollerat och certifierat enligt någon ISO-standard. Som bevis på att företaget uppfyller de krav som standarden sätter, blir företaget certifierat av ett oberoende certifieringsorgan.
Källa: Wikipedia, kvalitetsarbete eller kvalitetsteknik.
Källa: Wikipedia på arbete.
I beskrivningen kan ingå bilder som kompletterar eller förklarar vad som anges i texten.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK - Byggandets Kontraktskommitté som pekar på att vi måste vända på alla stenar för att råda bot på den alvarliga bostadssituationen. Då räcker det inte att peka finger på andra.
Fredrik Kristiansson, Chef BI Luleå
Läs originaltexten hos Norrbottens Kuriren
Källa: www.sverigesbyggindustrier.se