Marknadshyror

Alla mot en i debatt om hyror

Skulle marknadshyror leda till ökat byggande? Nej, enbart fastighetsägarna skulle sko sig på det, hävdade arkitekten Ola Andersson. Tvärtom, menade Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, när ämnet debatterades på Bostadsmötet i Uppsala förra veckan.

Ett kärt debattämne i byggbranschen diskuterades återigen när Institutet för bostadsforskning ordnade seminarium förra veckan. Det handlade om hyresreglering kontra marknadshyror.

Av deltagarna i panelen var det bara Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH, som var positiv till införandet av marknadshyror.

– Alla ska kunna hitta en lägenhet på en vid marknad. Fundera hur det skulle kunna gå till utan marknadshyror. I grunden är jag vänstermänniska, det är därför jag förespråkar marknadshyror eftersom det ger alla chansen att välja, sade Hans Lind.

Att hyrorna hålls nere under marknadsnivå leder, enligt Hans Lind, till kriminalitet och skapandet av en svart/grå marknad. Han föreslår i stället en modell där marknadshyror gradvis slår igenom på hyresavierna så att hyresgästerna får tid att anpassa sig och hitta en ny och billigare bostad om det behövs.

– I dagens Sverige är besittningsskyddet oändligt och utbudet oviktigt, sade han.

Lotta Jaensson, bostadspolitisk expert på Riksbyggen, höll inte med om att marknadshyror nödvändigtvis leder till ökat byggande. Hon varnade för att marknadshyror för med sig nya behov, ett exempel är införandet av social housing.

– Det enda det skulle leda till är att alla hyror går upp. Hyressättningen kommer inte att påverka bostadsbyggandet. Det tar för mycket energi från den bostadspolitiska debatten att diskutera marknadshyror om och om igen, konstaterade hon.

Arkitekten Ola Andersson var också på krigsstigen mot marknadshyror. Han menade att en avreglerad marknad snarare skulle skapa stora förmögenheter hos fastighetsägarna. Enligt honom finns det redan en del av bostadsmarknaden som styrs enligt marknadens principer.

– Den fria marknaden leder inte till avsevärt mycket större produktion av bostadsrätter än hyresrätter. Då måste man fråga sig varför det inte byggs tillräckligt mycket bostadsrätter, trots en lönsam marknad, sade han.

Anledningen till att det inte byggs är snarare, enligt Ola Andersson, att det inte finns tillräckligt med mark. Och på den punkten var de närvarande eniga.

– Det kommunala planmonopolet måste bort. Staten är den som måste ta det ansvaret, sade Hans Lind.

Källa: byggindustrin.se

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält