Skogskvarteren, Ullna Strand

Täby

Titania vann hösten 2012 Täby kommuns anbudstävling för nyproduktion vid Ullna Strand, ett helt nytt, skogsnära, bostadsområde i Arninge, bredvid Arninge Handelsplats. Titania köpte ca 26 000 kvadratmeter mark av kommunen och uppförde 109 bostäder. Intresset för området var massivt, inte minst på grund av den intressanta arkitekturen och de klimatsmarta lösningarna, som till exempel placeringen av integrerade växthus på radhusens tak.

  • Växthus på taket
  • Nära till natur och shopping
  • Prisbelönt boende
21-scaled (2)
13-scaled
4s-scaled
7s
7-scaled
160524_1
ullna_160506_2

Projektbeskrivning

Bostadstyp
Lägenheter Radhus
Boendeform
Bostadsrätt
Antal bostäder
109
Inflyttning
2015-2016
Projektstart
2014
Projektslut
2016
  • Planering
  • Produktion
  • Färdigställt

Om Skogskvarteren

I mycket nära anslutning till djur och natur, med Arninge Golfklubb, Ullnasjön och populära naturreservatet Rönninge by – Skavlöten som grannar uppfördes detta moderna och arkitektoniskt mycket spännande nya område mellan åren 2014-2016.
Projektet är ritat av Sandellsandberg

Arkitektens vision

Arkitekten Thomas Sandells grundtanke med utformningen av Titanias del av det nya bostadsområdet i Ullna strand var först och främst att utgå från platsens naturliga förutsättningar.

Den enkla och stilrena skandinaviska arkitekturen följer naturens nivåskillnader och en varierad färgpalett i rött, vitt och svart skapar en helhet som har rötter i den svenska byggnadstraditionen.

Materialvalen i husens olika träpaneler bidrar också till ett varierat uttryck som samspelar fint med naturen. Interiörerna i husen har gestaltats för att kännas öppna och luftiga, med ljusa materialval och tydliga rumssamband.

En drivande idé arkitekten har haft i projektet var att skapa ett boende som tar det bästa från villa- och radhusbebyggelsens lugn och blanda det med närförortens liv. Området är därför bebyggt med en kombination av flerbostadshus och den typ av townhouse som är vanliga nere på kontinenten. Genom att anlägga en lokalgata mellan flerbostadshusen och radhusen förstärks känslan av gemenskap och en plats för spontana möten skapas.

Parkhusen och Townhousen är strategiskt placerade kring ett stort och öppet parklandskap. Härifrån har alla hus en tydligt kopplad egen uteplats som samtidigt känns avskiljd från grannarna. Gaturummet längs med Ullna Allé får en varierad känsla med indragna husliv som skapar en välkomnande entré för de boende.

Parkhusen

Tvåplans radhus med tre till fyra sovrum och egen uteplats. Parkhusens mörka träpanel smälter in med den omgivande naturen.

Och den kuperade miljön skapar ett levande intryck som dessutom ger möjlighet för utblickar mot sjön och skogen. Dessa radhus har plats för upp till fyra sovrum. Med uteplats, en väl tilltagen trädgård och egen carport utanför huset är detta det perfekta boendet för dig och din familj.

Townhouse

Känn en fläkt av England i ett klassiskt townhouse som är beläget mitt i naturen. I olika höjd, fasadfärg och utformning bildar husen en spännande gatusiluett.

Townhouse finns i tre olika varianter av samma grundhus, alla med härliga uteplatser, möjlighet till egen parkering i närheten samt väl tilltagen trädgård.

I variant 1 som är på tre plan finns möjligheten att indela översta planet i tre separata rum så att huset totalt får sex sovrum och två vardagsrum.

Variant 2 har en stor takterrass och ett växthus som sträcker sig över hela översta planet. På andra våningsplanet finns det möjlighet att välja bort rum och istället få större sällskapsutrymmen. Rummet på
bottenplan kan inredas till sovrum eller verksamhetslokal.

Variant 3 har endast två plan men i övrigt samma planlösning som variant 1.

Skogsvåningarna

Skogsvåningarna är ett stadsmässigt boende mitt ute i naturen. Fyra hus på tre våningar inhyser tolv lägenheter var.

Här kan du välja mellan ytsmarta tvåor på 55 kvadratmeter, fyror på 86 kvadratmeter och fyror på 89 kvadratmeter. Med öppen planlösning som går att skärma av, är du fri att utforma ditt boende precis som du vill. Alla bostäder har balkong eller uteplats och möjlighet till egen parkering runt knuten.

Området

I Skogskvarteren bor du nära Ullnasjön som är ett populärt utflyktsmål för fiskare och glada badare. På vintern fylls isen med skridskoåkare och snöskotrar.

Bara en dryg kilometer härifrån ligger dessutom Skavlötens friluftsområde med elljusspår, fina skidspår och en badplats med bastu till sommaren.

För den hästintresserade finns det goda möjligheter till ridning på något av stallen i närheten. Och du som gillar att spela golf blir glad att höra att det finns två klubbar i området.

På Ullna Golf Club som ständigt rankas på Continental Europes topp 50-lista har det hållits en rad professionella turneringar med stjärnor som Annika Sörenstam och Tiger Woods. Bara några hundra meter från Skogskvarteren ligger även den populära banan Arninge GK, även den utmed Ullnasjöns stränder.

Skogskvarteren är indelade i tre områden och är första etappen i Täby kommuns långsiktiga plan för att skapa fler bostäder i expansiva Arninge-Ullna. Totalt räknar Täby kommun med att bygga 3000 bostäder i området, främst två- till femvåningshus, för totalt cirka 7500 invånare. Målsättningen är att området förutom bostäder, även skall kunna erbjuda goda möjligheter till handel, tillgång till kommunal service, goda kommunikationer och arbetstillfällen hos företagen i området.

Alldeles invid det nya bostadsområdet ligger Arninge Handelsplats med gott om butiker, arbetsplatser samt goda parkeringsmöjligheter. Tack vare närheten till E18 och den nya station för Roslagsbanan som håller på att byggas, så har bostadsområdet utmärkta kommunikationer. Den nya tågstationen är en del av en satsning för att skapa ett nytt resecentrum med spårbunden trafik och regionala- och lokala bussförbindelser.

Årets Stadsbyggnadsprojekt 2017

Townhousen i Skogskvarteren tilldelades 2017 priset Årets Stadsbyggnadsprojekt av Täby kommun.

Utmärkelsens syfte är att sätta god arkitektur och stadsbyggnad i fokus. Priset delades ut för sjätte gången av Täbys namn- och skönhetsråd efter att allmänheten haft möjlighet att inkomma med nomineringar.

Motiveringen löd: ”Townhouse Ullna allé är moderna radhus där likformighet och variation kan samsas. Den särskiljande typen av arkitektur bidrar positivt till områdets gestaltning. Utförandet är gjort med byggnadskroppar i tre typer och volymer som kan tilltala fastighetsägare med olika behov även inom ett mindre område. Med växthus i vissa byggnaders översta plan skapas volym och variation utan stor påverkan på kringliggande friytor.”

Täby utvecklas

Läs om Täby kommuns planer för Ullna Strand.

Skogskvarteren i lokaltidningen

Täby Direkt skriver om Skogskvarteren och växthusen på taken.

Skogskvarteren vinner estniskt trähuspris

Skogskvarteren i Täby har utsetts till vinnare av det estländska priset Factory House of 2017.

Karta

Täby

Restider

I närheten