Modellvillan

Enskede

Mellan år 2008 och år 2016 ägde och förvaltade Titania fastigheten Modellvillan 21 i Enskede. 2016 byggdes elva nya bostäder, samtidigt som de fyra befintliga bostäderna rustades upp till toppmodern standard med bevarade originaldetaljer. Den nya byggnaden vann priset Årets Stockholmsbyggnad år 2017.

  • Prisbelönt boende
  • Goda kommunikationer
  • Nära både storstad och natur
1_vardagsrum2
3_kok
160420_2
160520_3
161108_1
161108_3
161108_4
MG_1097-scaled
arkitekturfotograf_modellvillan1
modellvillan_9558

Projektbeskrivning

Bostadstyp
Lägenheter
Boendeform
Bostadsrätt
Antal bostäder
15
Inflyttning
2016
Projektstart
2016
Projektslut
2016
  • Planering
  • Produktion
  • Färdigställt

Om Modellvillan

Modellvillan består av två byggnader med 15 bostäder och är ett om- och tillbyggnadsprojekt av en befintlig fastighet i Enskede söder som Stockholm. Den befintliga 1920-talsfastigheten har totalrenoverats och utökats med en nyproducerad tillbyggnad i trä.
Tillbyggnaden är ritad av Architema Architects.

Husen

Modellvillan bestod fram till 2016 av ett vitputsat 20-talshus med tillhörande industribyggnad i liknande utformning. Titania bytte då ut den nedgångna industribyggnaden med sin slitna lastkaj mot en modern tillbyggnad i trä. Tillbyggnaden är ett tilltalande exempel på modern och miljömedveten arkitektur med fasad helt i trä, genombruten av stora fönster av glas och metall. Denna innovativa design både kontrasterar och kompletterar den äldre, traditionellt utformade byggnaden.

Tre av de nya bostäderna finns i den äldre byggnaden. De resterande åtta bostäderna ryms i den moderna tillbyggnaden.

De fyra lägenheter som funnits i fastigheten sedan tidigare har renoveras i samband med om- och tillbyggnationen. Balkonger, takkupor och altaner har även byggts till den äldre byggnaden.

Bostäderna

Bostäderna har varierande storlekar mellan 29-78 kvadratmeter. De har alla högt i tak, toppmodern standard och balkonger eller uteplatser i södervända lägen. De äldre lägenheterna som rustats upp har kvar vackra originaldelar, som öppna spisar och stora valvfönster. Lägenheterna högst upp i tillbyggnaden har höga och charmiga snedtak.

Källarföråd finns till samtliga byggnader. I fastighetens källare finns det även en tvättstuga.

Området

Modellvillan är belägen i det vackra Enskede med närhet till såväl natur som storstad. Från Sandsborgs t-banestation, som ligger inom några minuters gångavstånd, tar de cirka 12 minuter in till city. Det finns också direktbussar till Gullmarsplan precis utanför fastigheten. Samtidigt ligger Modellvillan nära skogsområdet Viloparken och efter fyra minuters biltur är man framme vid Nackareservatet. Inom gångavstånd finns dessutom det populära utomhusbadet på Nytorps gärde.

Vid tunnelbanan finns ett litet centrum med matvaruaffär, apotek, gym, bibliotek, simhall och blomsteraffär med mera. I närheten finn även flera populära förskolor och grundskolor.

Årets Stockholmsbyggnad 2017

Den 18 april 2017 utsåg en jury Modellvillan som en av tio finalister i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. Den 1 juni meddelade Stockholms stad att Modellvillan vunnit omröstningen med 4 629 av 10 275 röster.

– Det är jättekul att det vi gör uppskattas av så många Stockholmare. Vi fick fått många hejarop och positiva kommentarer när Modellvillan blev klar som finalist, både i sociala medier och när vi pratat med de boende i Enskede, säger Nikan Ghahremani, projektchef för Modellvillan.

– Vi är väldigt hedrade över att stockholmarna har valt Modellvillan som Årets Stockholmsbyggnad, säger Ola Göransson, partner och ansvarig arkitekt på Arkitema Architects.

Mitt i Söderort skriver om Modellvillan

Folk stannar och tittar utanför Anna Koukilas lägenhet på bottenvåningen. Hon är en av de nyinflyttade i Modellvillan.

KulturExpress skriver om Modellvillan

KulturExpress, en tidskrift för konst, kultur, filosofi, vetenskap och ekonomi skriver om Modellvillan.

Stort intresse för Modellvillan

Nu säljs huset som blivit en snackis – kika in bakom fasaden. Mitt i Söderort skriver om rekordintresset för Modellvillan.

Karta

Enskede

Restider

I närheten