Från råvind till lägenheter, Helgalunden 11, Södermalm

När vi köpte denna råvind av Brf Helgalunden var ytan bara en ouppvärmd kallvind med förrådsutrymmen. Vi byggde om och förvandlade denna yta till 2 st exklusiva bostadslägenheter som vi sedan sålde som bostadsrätter.

Att förädla råvinden i Brf Helgalundens fastighet till attraktiva vindslägenheter var en utmaning för oss. Vinden var relativt liten, ca 140 kvm möjlig boyta och hade relativt låg takhöjd vilken ställde krav på smart planering av rumsindelning, placering av fönster och byggandet av golven, det fick ju inte hamna för högt upp. En annan utmaning var hur alla installationer (el, rör, ventilation) skulle kunna byggas in i väggar och golv för att undvika att de stal för mycket plats och störde helhetsintrycket med dess rena, öppna ytor. 

Att konstruera vindslägenheter från råvindar kräver mycket kreativt tänkande både i planerings- och utförandefasen. Varje råvind är unik med sina speciella föutsättningar. Som entreprenör är det viktigt att vi kan styra och samordna allt så att vi uppfyller myndigheternas krav, bostadsrättsföreningens krav samt de framtida köparnas krav.

I planeringsskedet och bygglovsprocessen, som vi håller i, är kunnande hos den arkitekt vi anlitar viktigt. Arkitekten har kunskaper om vad som är genomförbart och vad som kan godkännas av Stadsbyggnadskontoret. I planeringsskedet är även andra projektörers deltagande viktigt, det är i detta skede man bestämmer var man skall dra upp vatten och värme till vinden till exempel.

 I utförandedelen är förmågan att lösa praktiska problem viktig. Det framgår kanske inte av gamla ritningar var rör och ventilation går och vi får ibland avvika från de planerade utförandet eftersom systemet visade sig se ut på ett annat sätt när vi väl har frilagt det.

Via bildmaterialet med texter ovan kan du följa hur vinden växte fram till de färdiga resultatet på de inledande bilderna.

Fakta om projektet

Här finns projektet:

Status:

Avslutad

Projekttyp:

Råvind till vindslägenheter, Fastighetsutveckling

Projektstart:

Januari 2010

Projektslut:

Augusti 2010

Storlek:

2 st bostadsrättslägenheter

Liknande projekt

Info för boende, hyresgäster och leverantörer

Du som är boende i fastigheter där Titania utför arbeten, kan kontakta platschefen i första hand och arbetsledaren i andra hand, vid praktiska frågor gällande det löpande arbetet. För övriga frågor får Du vända Dig till föreningens styrelse enligt den information som Du fått i samband med att arbetena påbörjades.

Relaterade frågor och svar

 • Vilka typer av arbeten kan Titania utföra?

  Svar: Titania är en komplett byggentreprenör med verksamheten förlagd i Stockholms och Uppsala län och med specialisering på nyproduktion, ombyggnationtotalrenoveringar, stambyten.

  Våra kunder är vanligtvis bostadsrättsföreningar och allmännyttiga och privata fastighetsbolag.

  Utöver detta äger och förvaltar hela fastigheter med hyresgäster och lokalhyresgäster. 

 • Hur stora är Titania?

  Svar: De företag inom Titaniakoncernen som utför entreprenaderna har idag totalt ca 145 anställda inom olika yrkesområden. Titania fakturerade totalt drygt 270 miljoner kr under år 2014.

  För att se våra årsredovisningar, kreditupplysning på Titania samt våra behörigheter, auktorisationer etc, ser rubriken "Dokumentation, intyg & auktorisationer" 

 • Kan jag köpa lägenheter som Titania producerat direkt?

  Svar: En del av Titanias verksamhet innebär att köpa upp lokaler och råvindar och bygga om dessa till bostadslägenheter. Vi säljer mestadels våra egenproducerade lägenheter genom mäklare, men Du är välkommen att mejla oss Dina uppgifter om Du är intresserad av en viss lägenhet eller en viss typ av lägenheter som Titania producerar för tillfället.

  Läs mer om våra egna ombyggnadsprojekt under fliken Våra projekt. Välj det alternativ under "Projekt i egen regi" som Du är intresserad av. Klicka även i rutan för "Pågående projekt", längst upp i högerkolumnen.  

  För att se vilka objekt som vi har till salu för tillfället, se rubriken Titanias objekt till salu.

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält