Stockholms vackraste bostadsfastighet?

På Hantverkargatan 22, invid Kungsholmstorg ligger en, för Stockholm, unik fastighet. Huset, som är en av blott fem st byggnader på hela Kungsholmen som är byggnadsminnesmärkt, förvärvades av Titania-koncernen i december 2011.

Uppdatering 2012-09-17:

Fyra fantastiska och nyrenoverade lägenheter i Brf Vindruvan är nu till salu! Läs mer på:

Mäklarens hemsida, www.fredegard.se

Som Nyhet på Titania.se

Se samtliga foton + planlösningar på de nyrenoverade lägenheterna antingen på mäklarens hemsida eller på Titanias Facebook. (Tyvärr kan inte alla kort på lägenheterna visas i bildspelet på denna sida, då hemsidan endast kan visa liggande kort.)

Husets historia: 

Huset är uppfört 1901 i en variant av jugendstil som snarare för tankarna till Wien eller Prag. Förebilder till huset är också mycket riktigt hämtade från de stora städerna på den europeiska kontinenten. Med sin förhållandevis strama men rikligt utsmyckade tegelfasad skiljer sig det från de vanliga svenska jugendhusen som har mjukare organiska former med burspråk och putsade fasader. Huset är även rikt utsmyckat invändigt med bl a ovanliga stuckaturmotiv.

Arkitektbyrån som ritade huset hette Dorph & Höög och var på sin tid det största arkitektkontoret i Norden. De ritade en tredjedel av alla fastigheter som uppfördes i Stockholm mellan 1898 och 1910.

Huset byggnadsminneförklarades av länsstyrelsen år 1991. Byggnadsminnesförklaring sker enligt bestämmelser i kulturminneslagen och är det starkaste kulturhistoriska skydd en byggnad i Sverige kan åtnjuta. Byggnadsminnes-märkningen anger att byggnaden har bedömts vara så pass speciell och värd att bevara och vårda att den förs in i en speciell kategori där särskilda regler gäller. Bland de fem övriga byggnader på Kungsholmen som är byggnadsminnesklassade finns t ex Rådhuset.

Wikipedia om byggnadsminnen:  http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_byggnadsminnen_i_Stockholms_l%C3%A4n#Kungsholmen

 

Titania avser att varsamt restaurera fastigheten. Arbetena kommer att ske i samråd med arkitekter, byggnadsantikvarier och berörda myndigheter. Läs mer om denna säregna, vackra byggnad nedan:

Wikipedia om Hantverkargatan 22, Kv Vindruvan 10: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vindruvan_10

 

Bebyggelseregistret om Hantverkargatan 22, Kv Vindruvan 10: http://www.bebyggelseregistret.raa.se/bbr2/byggnad/visaHistorik.raa?byggnadId=21400000344077&page=historik&visaHistorik=true

 

Länk liknande hus på Köstlerstrasse i Wien: http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:K%C3%B6stlergasse_3

Fakta om projektet

Här finns projektet:

Status:

Avslutad

Projekttyp:

Lokalyta till bostadsrätter, Fastighetsutveckling

Projektstart:

2011-12-05

Projektslut:

Storlek:

1100 kvadratmeter bostäder och lokaler

Liknande projekt

Info för boende, hyresgäster och leverantörer

Du som är boende i fastigheter där Titania utför arbeten, kan kontakta platschefen i första hand och arbetsledaren i andra hand, vid praktiska frågor gällande det löpande arbetet. 

Relaterade frågor och svar

 • Kan jag köpa lägenheter som Titania producerat direkt?

  Svar: En del av Titanias verksamhet innebär att köpa upp lokaler och råvindar och bygga om dessa till bostadslägenheter. Vi säljer mestadels våra egenproducerade lägenheter genom mäklare, men Du är välkommen att mejla oss Dina uppgifter om Du är intresserad av en viss lägenhet eller en viss typ av lägenheter som Titania producerar för tillfället.

  Läs mer om våra egna ombyggnadsprojekt under fliken Våra projekt. Välj det alternativ under "Projekt i egen regi" som Du är intresserad av. Klicka även i rutan för "Pågående projekt", längst upp i högerkolumnen.  

  För att se vilka objekt som vi har till salu för tillfället, se rubriken Titanias objekt till salu.

 • Hur stora är Titania?

  Svar: De företag inom Titaniakoncernen som utför entreprenaderna har idag totalt ca 145 anställda inom olika yrkesområden. Titania fakturerade totalt drygt 270 miljoner kr under år 2014.

  För att se våra årsredovisningar, kreditupplysning på Titania samt våra behörigheter, auktorisationer etc, ser rubriken "Dokumentation, intyg & auktorisationer" 

 • Kan Titania utföra projekt med speciella förutsättningar?

  Svar: Titania är mycket flexibelt och tillmötesgående när det gäller att möta våra kunders krav och önskemål under våra projekt.

  Vi har bland annat utfört projekt i kulturskyddade fastigheter där det krävdes speciell varsamhet och speciella lösningar för att bevara känsliga takmålningar och boaserade väggar i ädelträ.

  Vi har även utfört projekt där speciella maskinella lösningar utförmades för att förhindra dammspridning, eftersom renoveringen utfördes i en miljö med mycket känslig utrustning som inte tålde damm.

  Vi har utfört projekt där vi arbetade endast nattetid och i forcerat tempo för att inte störa befintlig verksamhet som pågick under kontorstid och minimerade på detta sätt projekttiden och störningarna för lokalhyresgästerna.

  Om Du som kund har ett krav eller önskemål för att genomföra ett projekt, är vi mycket intresserade av att tillsammans hitta en tillfredställande lösning som tillgodoser dessa, allt för att vi skall kunna genomföra Ditt projekt så smidigt som möjligt i enlighet med Dina önskemål. Kontakta oss idag. 

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält