Skyskrapa

Stockholms högsta hus skall byggas

Bostadshuset hamnar i Kista i norra Stockholm och blir 120 meter högt. Titania kommer under 2013 börja med egna nyproduktionsprojekt och företaget är positivt till att den tidigare konservativa inställningen i Stockholm mot höghus, möjligtvis börjar luckras upp.

Det höga höghuset har funnits i Stockholms stads planering under uppemot tio år, enligt Per-Arne Jonsson som är projektledare på JM. Byggbolaget kom in i bilden för fyra-fem år sedan. Men det var först under onsdagen som beslut togs i JM:s styrelse om att börja bygga.

Redan tidigt i fjol kunde dock bostadssugna ta del av annonser som beskrev bostadshuset i säljande termer som att de blivande bostadsrätterna ligger centralt och i ett eftertraktat läge i skyskrapa som kommer att byggas bredvid Kista Galleria nära shopping. 

Varför har byggbeslutet dragit ut på tiden?

- Vi jobbar så. Vi går ut och marknadsför ett projekt. När vi fått tillräckligt många intressenter som bokat sig för en lägenhet så tar vi ett startbeslut, säger Per-Arne Jonsson.

Enligt projektledaren finns ett stort intresse för Kista Torn som skyskrapan döpts till. Uttryckt i siffror så har nu över 140 hushåll bokat sig för de 190 lägenheter som finns till försäljning. Huset kommer dock att innehålla sammanlagt 266 lägenheter. Att ett och samma bostadshus, om än rejält högt, delas upp i två etapper beror på att huset under planeringsresans gång vuxit från att vara 100 till 120 meter högt. I våningsplan innebär det nu 40 våningar jämfört med ursprungliga tanken 30 våningar.

Uppenbart har det ändå gått trögt, till att börja med, att fånga intresse för bostadsskyskrapan. I en bostadsannons från februari förra året angavs inflyttningstiden preliminärt till 2014. Nu är sannolik inflyttning först året därpå. I JM:s aktuella pressmeddelande heter det att första inflyttning sker om drygt två år.

- Vi tänker sätta spaden i jorden nu i höst, säger Per-Arne Jonsson och tillägger att realistiskt handlar det nog om att inflyttning kan ske med början runt årsskiftet 2014/2015.

Ett annat tecken på att det gått trögt att hitta bostadsköpare är att JM nu också öppnar möjligheten för att låta juridiska personer att köpa.

- Vi har märkt av ett stort intresse från företagare. Men vi kommer bara att tillåta ett mindre antal juridiska personer. Det finns därför ingen risk för att den kommande bostadsrättsföreningen blir oäkta, säger Per-Arne Jonsson.

Alla lägenheter är bostadsrätter med inglasad balkong och det ska byggas tvåor, treor och fyror med varierande avgifter och priser. Ju högre upp desto dyrare är en tumregel. JM har fastnat för en fasad av betong och glas vilket ska ge ett variationsrikt och dynamiskt mönster. Eftersom höga bostadshus är ovanliga i Sverige har byggbolaget bland annat hämtat kunskap och inspiration från bostadsbyggen i New York. JM planerar även att bygga ett lägre tvillingtorn med ytterligare 90 lägenheter.

- Det finns ju en vilja från Stockholms stad att bygga höga bostadshus. Jag tror säkert att JM vill vara med i nya sådana projekt.

 

Källa: www.svd.se

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält