Skatteverket varnar för våg av olagliga byggbolag

Skatteverket varnar för våg av olagliga byggbolag

Antalet anmälningar till Skatteverket om olagliga hantverkare ökar. Bara i år har myndigheten fått in cirka 40 stycken. Skatteverket varnar nu för att problemet kommer att växa.

Sommarhalvåret är högsäsong för renovering och ombyggnation. Tillfälliga och oregistrerade hantverkare utnyttjar situationen genom att sälja billiga tjänster med hjälp av dörrknackande eller annan annonsering. I många fall försvinner hantverkarna innan jobbet är färdigt och då med ett stort förskottskapital.

Fenomenet där kringresande hantverkare erbjuder byggtjänster och försvinner har växt de senaste tio åren.

"Jag är rädd för att problemet kommer öka ytterligare om människor fortsätter anlita oregistrerade hantverkare”, säger Eva Björklund, nationell samordnare på Skatteverket.

Hantverkarna som knackar dörr, eller annonserar på annat vis, är sällan registrerade med F-skattsedel och moms. De finns därför inte med i Skatteverkets register. I flera fall vet inte kunden vem de anställer, de saknar fakturor, kvitton och kontrakt. Ifall den anställda hantverkaren sedan inte fullgör sitt arbete så står kunden där, utan pengar, utan färdig renoveringen och utan möjlighet att göra något åt det.

Förutom den stora ekonomiska risken har problemet upplevts som en konkurrensfråga bland byggföretagare. Skatteverket förlorar också momsintäkter när hantverkarna inte är registrerade.

Skatteverket får varje år in hundratals anmälningar, men de kan sällan gå vidare med ärenden. Att identifiera hantverkare är svårt, om inte omöjligt. Skatteverket har inte möjlighet att åtgärda problemen som regelverket ser ut nu, de kan inte följa upp misstänkta olagliga jobb för de har inte rätt att be om identifikation.

”Ansvaret ligger helt på kunderna. Om man anlitar någon måste man be om att få se F-skattsedel och kontrollera registreringsnummer hos Skatteverket. Som kund ska man även be om en offert innan arbetet utförs, och aldrig betala i förskott”, säger Eva Björklund.

Vad Skatteverket vill göra är att minska efterfrågan på dessa jobb, för att därmed få antalet hantverkare att minska.

Källa: www.di.se

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält