Miljonsatsning på forskning inom samhällsbyggnad

Miljonsatsning på forskning inom samhällsbyggnad

Vinnova, Energimyndigheten och Formas satsar gemensamt 430 miljoner kronor på fem nya strategiska innovationsprogram. En stor andel av pengarna, cirka 200 miljoner kronor, ska gå till Smart Built Environment, ett strategiskt forskningsprogram för att utveckla digitaliseringen inom byggsektorn.

Beskedet om de nya forskningsmiljonerna lämnades på Formas, forskningsrådet för hållbar utveckling, på tisdagseftermiddagen i närvaro av bland annat stadsutvecklings- och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och Anna Sander, vd för IQ Samhällsbyggnad som ska administrera innovationsprogrammet i byggsektorn.

– Alla vi som jobbar inom samhällsbyggandet är glada i dag. Det här är en motor för förändring av hela samhällsbyggnadssektorn, säger Anna Sander, vd för IQ Samhällsbyggnad.

Hon tror att 2015 kommer att gå till historien som året då någonting började förändras.

– Jag tror att det här programmet kommer att vara en katalysator till lägre kostnader och en effektivare byggprocess. Om tio år kommer vi att fråga: Varför började byggkostnaderna sjunka? Varför blev byggandet miljövänligare? Vi alla som jobbar, går i skolor och bor i hus kommer att få mer värde för pengarna, säger hon.

De cirka 200 miljoner kronor som har sökts inom innovationsprogrammet Smart Built Environment, som löper under 3 år, kommer att få stor betydelse, enligt Anna Sander.

– Det här är mycket pengar för att jobba med utvecklingsfrågor i byggbranschen. Det unika är också att det är ett gemensamt projekt med både privata och offentliga aktörer. Alla förstår att det här med digitala lösningar kan enskilda aktörer inte lösa på egen hand. Jag tror också att det här kommer att kunna skapa nya affärsmodeller i samhällsbyggnadssektorn, säger hon.

Tanken med innovationsprogrammet är att Sverige ska bli ett föregångsland inom digitaliseringen inom hållbart samhällsbyggande.

– Det program som vi har beslutat att stödja tar ett samlat grepp över de möjligheter som digitaliseringen innebär. Målet är att samhällsbyggandet ska bli snabbare, billigare och mer hållbart, säger Ingrid Petersson, generaldirektör på Formas.

Bostadsminister Mehmet Kaplan säger att satsningen visar hur viktig regeringen tycker att digitaliseringen i samhällsbyggnadsprocessen är.

– Det är viktigt att de tre hållbarhetskriterierna, ekologiskt och socialt- och ekonomiskt hållbart, finns med när vi ska bygga 250 000 nya bostäder, säger Mehmet Kaplan.

Källa: byggindustrin.se

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält