Fasaden på Brf Gref Ture på Valhallavägen Stockholm

Inga lättnader i reglerna kring uthyrning av bostadsrätt

Den samlade oppositionen i Riksdagen säger nej till regeringens förslag om förenklade regler för uthyrning av bostadsrätter, ett förslag som om det gått igenom, hade kunnat lindra bostadsbristen i t ex Stockholm.

De rödgröna och Sverigedemokraterna går emot regeringens planer på att göra det lättare att hyra ut bostadsrätter i andra hand. Det innebär att det finns en majoritet i riksdagen mot förslaget.

Alla fyra partiledare i den borgerliga regeringen var på plats i våras när förslaget om att göra det enklare för bostadsrättsinnehavare att hyra ut i andra hand lades fram. Syftet var att göra fler lägenheter tillgängliga i storstadsområdena där de flesta jobben finns. Men sedan dess har det varit tyst om detaljerna i förslaget, bland annat hur stor andel av bostadsrätter i en förening som ska tillåtas att vara uthyrda samtidigt.

Kritiker har varnat för att hela bostadsrättstanken – att man äger en del i en förening och känner gemensamt ansvar – kan slås sönder om alltför många av en förenings lägenheter är uthyrda i andra hand. Risken finns också att hyrorna stiger på andrahandslägenheter i bostadsrätter eftersom regeringen vill förhindra boende från att i efterhand kräva ersättning för oskäliga hyror.

Nu går alla fyra oppositionspartier i riksdagen emot regeringens planer.

– Det är svårt att veta vilka positiva och negativa effekter det här förslaget skulle få. Vi är i grunden positiva till att man utnyttjar beståndet bättre, men vi tycker inte att regeringen tagit frågan på tillräckligt stort allvar, säger Veronica Palm, bostadspolitisk talesman för Socialdemokraterna, till DN.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson tycker att det är fel att ändra en etablerad föreningsform som bostadsrätten.

– Vår huvudinvändning är att detta försvagar en redan svag grupp på hyresmarknaden. Det här är helt enkelt inte ett väl genomtänkt förslag, säger hon.

Vänsterpartiet är kritiskt och även Sverigedemokraterna säger nej till att bostadsrättsinnehavaren själv ska få bestämma när man ska hyra ut sin bostadsrätt.

– Här delar vi inte regeringens ståndpunkt utan motsätter oss ett sådant förslag. Man äger inte en bostadsrätt utan man äger en del i en förening, säger Carina Herrstedt, SD-ledamot i civilutskottet, till tidningen Hemma i HSB:s kommande nummer.

Att de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna hamnar på samma linje innebär att regeringen inte får stöd för sitt förslag. Därmed riskerar förslaget att fällas i riksdagen.

När regeringen i våras presenterade tanken att det ska bli lättare för bostadsrättsinnehavare att hyra ut i andra hand var tidsplanen klar. Förslaget skulle genomföras under 2013.

Någon sådan tidsplan finns inte längre i regeringskansliet.

– Frågan bereds på departementet, säger Jeanette Mattsson, biträdande pressekreterare till justitieminister Beatrice Ask (M).

Källa: Dagens Nyheter

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält