Vårdplikten innebär att du har en skyldighet att ta hand om lägenheten och se till att inga onödiga skador uppkommer på den. Nedan listas exempel på sådant som du själv ska sköta och ta hand om i din lägenhet.

  • Har du stopp i golvbrunnen i duschen, handfatet eller problem med dålig lukt i badrummet? Då är det förmodligen dags att rensa avloppet. Detta ligger på dig som hyresgäst att göra med jämna mellanrum. Rensa vattenlås där smuts och rester kan fastna. Tänk på att gummipackningar behöver sitta korrekt monterade för att sluta tätt runt vattenlås och andra rördelar. Glöm inte att testspola vatten för att försäkra dig om att det är tätt överallt.
  • Ventilationsdonet behöver rengöras av dig som hyresgäst med jämna mellanrum. I badrum och eventuellt i klädkammare finns ventilationsdon. Du rengör genom att dammsuga runt öppningen. Observera att du aldrig ska snurra på donet som är inställt för att ge ett korrekt luftflöde. Fastighetens hela ventilationssystem riskerar att påverkas om du gör det.
  • Spiskåpan/fettfiltret behöver rengöras med jämna mellanrum för att ventilationen i lägenheten ska fungera som den ska.
  • Byte av glödlampor i bostaden räknas som löpande underhåll vilket ligger på dig som hyresgäst att sköta. Detta gäller samtliga lampor i bostaden, inklusive t ex fläkt- och ugnslampor.
  • Kylskåpet har ett dräneringshål som är mycket viktigt att rengöra med jämna mellanrum för att undvika igensättning. Dräneringshålet sitter på kylskåpets insida. Är dräneringshålet igensatt finns risk för vattenskador i din samt intill- och underliggande bostäder. Ansvaret för vattenskador orsakade av bristande rengöring faller på dig som hyresgäst.

Vårdplikten betyder också att du är ansvarig för samtliga ytskikt i bostaden, samt kök och badrum under hela tiden som du hyr lägenheten. Om lägenheten missköts kommer du att bli ersättningsskyldig för överslitage den dag du flyttar från lägenheten.