Tingstorget - Nyproduktion av 700 bostadsrätter & hyresrätter i Botkyrka

Efter att som ensam exploatör vunnit en markanvisningstävling i Botkyrka kommun bygger nu Titania 700 nya bostadsrättslägenheter vid Tingstorget i Alby. Projektet innefattar även utveckling av torget kring den befintliga t-banestationen samt ett gruppboende och ett antal lokaler för affärsverksamhet.

 

 

 

TINGSTORGET

Det är ovanligt att en ensam exploatör får ett helt projekt av denna storlek. Titania har tillsammans med Botkyrka kommun utvecklat detaljplanen för att uppnå kommunens höga målsättningar för det nya bostadsområdet.

Projektet är betydelsefullt inte bara för Titaniakoncernen, utan även för kommunen och de framtida boende som får möjlighet att bo i ett område med stor potential. Inom promenadavstånd finns tillgång till grönområden, badplatser och värdefulla kulturmiljöer, vilket skapar goda möjligheter att skapa ett attraktivt boende med goda kommunikationer till Stockholm. 

Gårdarna kring husen ska utnyttjas som umgänges- och vistelseytor samt platser för odling. Lekfunktionerna för barnen placeras i den bilfria gemensamma zonen för högsta möjliga säkerhet och trygghet.

Titania har stora förhoppningar om ett långsiktigt givande samarbete med Botkyrka kommun för att utveckla området kring Tingstorget till ett attraktivt och modernt bostadsområde.


Historik och planering

  • 2014 vann Titania en markanvisningstävling i Botkyrka kommun och fick i uppdrag att bygga 450 bostäder 
  • 2015 beslutade Botkyrka kommun att utöka antalet bostäder till 670.
  • Den 24:e april 2016 var det säljstart för det första huset av 14 hus. 
  • Detaljplanen godkändes av Botkyrka kommun den 21 juli och vann laga kraft den 3 augusti 2016.
  • Bygglov beviljades den 23 augusti 2016 för etapp ett, som innefattar fyra bostadshus om totalt 181 lägenheter. 
  • 2019 planeras projekt Tingstorget vara avslutat.

 

Det höga tempot är en medveten strategi från Titanias sida, en strategi som gagnar alla iblandade parter genom att ge människor med behov ett boende snabbt, öka lönsamheten samt förenkla planeringen för kommunen.

 


Arkitema Architects

Den typ av punkt- och lamellhus som används vid Tingstorget är framtagen i samarbete med Arkitema Architects, och är tänkt att användas vid förtätning av miljonprogramsområden där infrastrukturen redan finns, med lokaltrafik, vägnät och parkeringar med mera.

Den kraftigt kuperade terrängen har både varit en stor utmaning och en tillgång när man planerat bostadsområdet. Utmaningen består i att få alla komponenter att samspela trots betydande höjdskillnader. Belöningen blir desto större när man väl fått ihop det. Albyberget höjd gör att lägenheterna får en fantastisk utsikt och bra ljusinsläpp. 

 


Området Tingstorget

Tingstorget är en naturskön plats, belägen på Albyberget i Botkyrka kommun. Att ta sig till slussen tar 29 minuter från den tunnelbanestation som ligger mitt i Tingstorget.

Albybergets dramatiska resning gör att de nybyggda husen kommer ha en svårslagen utsikt. Tingstorget är en plats där alla kan känna sig hemma – från singeln till barnfamiljen – utan att det kostar för mycket.

Man behöver inte åka långt för att ta sig till nöje eller viktiga samhällsfunktioner. Om du är sugen på att gå på bio eller shoppa så är du bara några minuter från Heron City och Ikea, vid Kungens Kurva, eller Skärholmens breda shoppingutbud. 

 


Hållbarhet och långsiktighet

När Botkyrka kommun under våren 2014 bjöd in till markanvisningstävling betonade man behovet av energieffektiva lösningar, social och ekonomisk hållbarhet samt intressant arkitektur.

En viktig del i strävan att skapa ett socialt hållbart bostadsområde är att få in lokaler, i markplan, i de nya husen. Här har Titania jobbat med små, grunda lokaler och sett till att de ligger i rätt lägen med sol och där folk passerar.

 

 

LÄS MER

Läs mer om projektet, hitta kontaktuppgifter till våra mäklare och mycket mer på projektets hemsida Tingstorget.nu 

 

 DOKUMENT

Tingstorgets områdesbroschyr

Titanias vinnande bidrag i markanvisningstävlingen

Underlaget för markanvisningstävlingen från Botkyrka kommun.

 

Klicka på bilderna nedan gör att komma tillbostadsväljarna för de två husen som det varit säljstart för (och som redan är fullbokade). Bostadsväljare för de hus som kommer säljstartas den 8:e juni kommer inom kort.

Fakta om projektet

Här finns projektet:

Status:

Pågående

Projekttyp:

Projekt i egen regi, Nyproduktion

Projektstart:

2016

Projektslut:

2019

Storlek:

700 bostadsrättslägenheter

Liknande projekt

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält