När sätts värmen på?

En vanlig fråga när det börjar bli kallt på hösten är när värmen sätts igång i fastigheten. Svaret: när temperaturen utomhus ligger stabilt mellan 10-13 grader. När utomhustemperaturen legat på den nivån i 5-7 dagar aktiveras värmesystemet automatiskt. Sedan tar det olika lång tid för olika fastigheter att komma upp i en inomhustemperatur på 20-21 grader. Man behöver ha lite tålamod när utomhustemperaturen slår om snabbt på hösten eftersom värmesystemet behöver lite tid för att värma upp. Tänk på att kalla element inte betyder att det är något fel. När temperaturen i lägenheten är 20 grader eller mer stänger termostaten av och elementen blir kalla.

Vilken temperatur och varför?

Titania strävar efter att leverera mellan 20 och 21 grader i lägenheterna under vintersäsongen. Den lägre gränsen 20 grader är satt med utgångspunkt i Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperaturer inomhus för människans välbefinnande och den övre gränsen har valts av miljöskäl. För varje grad vi ökar temperaturen ökar energiförbrukningen med 5 procent, vilket bidrar till en negativ klimatpåverkan.

Temperaturen mäts mitt i rummet på en meters höjd från golvet.

För varmt, för kallt eller lagom – trots att det är samma temperatur tycker de flesta olika. Att få fram en temperatur som passar alla är nog tyvärr inte möjligt.

Temperaturen är satt efter att man hemma ska ha på sig långbyxor, skjorta och en tröja. Om ni ändå tycker det känns kallt hemma så kan ni följa följande tips:

  • Möblera rätt. Försök att inte ställa möbler och andra saker framför elementen då det hindrar värmen från att sprida sig i hela rummet.
  • Använd bara spisfläkten när du lagar mat. Spisfläkten drar ut värme ur lägenheten, så om den står på i onödan tömmer du lägenheten på värme och ersätter den med kall luft som kyler lägenheten.

Viktigt att känna till är att hög inomhustemperatur kan medföra illamående, trötthet och huvudvärk, men också leda till mer allvarliga hälsoeffekter.