frånluftsventilation (F)

Med hjälp av fläktar sugs luften ur byggnaden via kanaler som mynnar i kök, bad, wc och klädkammare. Systemet fungerar oberoende av utetemperatur. Möjlighet till filtrering av tilluft och värmeåtervinning. Tilluften tas in via uteluftsventiler och otätheter.

I frånluftsventilationssystemet är en fläkt ständigt igång och den skapar ett undertryck i huset. Undertrycket säkerställer att luften tar rätt väg in och ut genom huset. Bakdrag och övertryck, som till exempel är nackdelarna vid självdragsventilation, undviks.

Tilluften kommer in genom uteluftsventiler som kan sitta på fönsterkarmar eller i väggen. Det finns självreglerande uteluftsventiler som begränsar luftflödet när det är riktigt kallt ute. För att luften ska kunna cirkulera inne i huset måste den kunna passera under eller över dörrarna i huset.

Kräver underhåll
För att uppnå en bra funktion på ventilationssystemet krävs en del underhåll. Se till så kanaler, fläktar och ventiler är rena så att luften kan passera obehindrat. Det finns annars risk att luftväxlingen blir otillräcklig och att fläkten tappar i effektivitet. Byt regelbundet filter i fläkten.

Återvinna värmen
Det är möjligt att koppla en värmepump till frånluftsfläkten och på så sätt återvinna värmen i ventilationsluften. En sådan värmeåtervinning kan spara upp till 50 procent av energin för uppvärmning av huset.

Källa: Energimyndigheten

Relaterad information

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält