Titania stödjer organisationen Wateraid som arbetar för att fler människor i världen skall få tillgång till rent vatten och den 22 mars är det Världsvattendagen och det vill vi uppmärksamma.

Världsvattendagen 22 mars

Titania stödjer sedan 2013 organisationen Wateraid som arbetar för att fler människor i världen skall få tillgång till rent vatten. På fredag den 22 mars är det Världsvattendagen och det vill vi på Titania uppmärksamma.

768 miljoner människor saknar fortfarande tillgång till rent vatten - det kan vi ändra på!

För oss som bara vrider på kranen är det lätt att ta rent vatten för givet. För Hawa som bor i byn Vaama i Pujehun Distriktet i Sierra Leone är det tyvärr långt ifrån en självklarhet.

Hawas by, Vaama frodades en gång i tiden, men inbördeskriget tog död och förödelse till byn. När Hawa och hennes familj återvände efter inbördeskriget var husen nerbrända och handpumpen i byn förstörd. De senaste fyra åren har floden Wanji som kallas ”dödens flod” varit deras enda vattenkälla.  Kemiskt avfall från en diamantgruva och ett sjukhus har dödat all fisk i floden och deras ris färgas brunt av vattnet. Men det är deras enda vattenkälla – så de har inget annat val än att dricka det.

Förra året hände det som inte får hända. Tre utav Hawas barn gick bort, det yngsta bara 2 år gammal. All tre dog av vattenrelaterade sjukdomar, på grund av vattnet från floden Wanji.                          

Hawa själv säger ”Det är som om Gud har fört ett krig mot oss efter inbördeskriget. Vi har förlorat våra nära och kära i kriget och när vi återvänder hem förlorar vi våra nära och kära igen till dessa vattensjukdomar.”

Tyvärr så är Hawas historia inte ovanlig, mer än 2000 barn dör varje dag av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och dålig sanitet världen över. Men det finns hopp. I Hawas by har WaterAid nu tillsammans med lokala partners precis lagat handpumpen, utbildat byborna för att kunna reparera och underhålla den och sett till att reservdelar alltid finns tillgängliga. Nu är det äntligen möjligt för Hawa att se fram emot en ljusare framtid för sig och sin familj.

Tillgång till rent vatten är grundläggande för så mycket. Först och främst för överlevnad. Det frigör även tid för kvinnor som slipper hämta vatten långa sträckor, tid som ger möjlighet till utveckling och produktion, tid och kraft för barn att gå i skola, familjers hälsa och hygien.

WaterAid jobbar i 26 länder med att tillföra vatten och toaletter. Det görs med ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv utifrån lokala förutsättningar. Sedan starten 1981 har drygt 19,2 miljoner människor fått rent vatten tack vare WaterAids arbete.

Wateraid.org

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält