Meny

 
Nyrenoverat konferensrum i Titanias utökade och renoverade kontor.

Titanias nya kontor färdigrenoverat!

Nu är både den nya och gamla delen av Titanias kontor färdigrenoverade och inflyttning har skett i de nya, fräscha och funktionella utrymmena. Genom hela renoveringsarbetet har stor hänsyn tagits till åtgärder för minskad energiförbrukning, förbättringar i arbetsmiljön för medarbetarna och för optimal luftkvalitet.

Bland annat har de omfattande renoveringarna och ombyggnationerna av lokalen resulterat i följande: 

Energiförbrukning:

- Titania har fördubblat sin kontorsyta från 150 till 300 kvadratmeter, men tack vare ny och energieffektiv belysning i form av LED lampor, så kommer energiförbrukningen endast att öka med 20 %, trots fördubblad kontorsyta.

- Tack vare de nya LED lamporna och den minskade värmeenergin som lamporna genererar, så kommer behovet av att kyla ned lokalen på sommaren minskas, vilket kommer att spara energi. 

- De flesta arbetsplatser har fått nya lågenergidatorskärmar och många av datorerna har bytts ut mot nya och lågförbrukande modeller, för att sänka elförbrukningen.

- Till varje arbetsplats har en adapter kopplats som stänger av skärm och all övrig utrustning på skrivbordet, när datorn stängs av, för att minimera energiförbrukningen efter arbetstid.

- För att minska risken för inbrott och utflödet av värme, har kombinerad inbrottsfilm och värmefilm monterats på alla fönster i gamla och nya delen av lokalen.

Arbetsmiljö:

- Genom hela renoveringen har målet varit att skapa en bra arbetsmiljö med en designmässigt attraktiv inredning och ljusmiljö som passar samtliga våra medarbetare. Detta har bland annat uppnåtts genom att arbetsplatserna är väl anpassade efter alla medarbetares unika förutsättningar och behov med höj- och sänkbara skrivbord av märket Linak och speciella ergonomiska stolar av märket Officeline.

- Över varje arbetsplats hänger belysning som uppgår till 500 lux, vilket ger ett mycket bra ljus att arbeta i, även för personer med behov av extra belysning för att kunna arbeta effektivt.

- Det tidigare trådlösa WIFI nätverket har byggts om till trådburet för att minska strålningen i lokalen och öka driftssäkerheten för användarna.

- Projekteringsavdelningen sitter i den gamla delen av kontoret som har byggts om till öppet kontorslandskap för att underlätta kommunikation och utbyte av idéer mellan medarbetarna.

- Övriga avdelningar och medarbetare har fått egna, nybyggda kontorsrum med glasväggar. Glasväggarna är ljudabsorberande och ljudklassade för att klara hela 35 decibel med stängda dörrar.

- Det befintliga köket i gamla delen av lokalen har renoverats och fått ny blandare, två nya ugnar, ny och energisnål kyl, frys och diskmaskin av märket Whirlpool med energiklass A+. Blandaren i köket av märket Mora Styxx är elektroniskt styrd med LED-ljus samt munstycke med integrerad kontrollpanel. Läs mer om specialblandare på Moras hemsida www.mora.se 

- De två befintliga toaletterna i lokalen har totalrenoverats.

- Nytt ljuddämpande undertak har monterats över alla kontorsplatser för bättre ljudmiljö.

- En ny, ljus och inbjudande reception välkomnar Titanias besökare, vilket är ett rejält lyft jämfört med den tidigare receptionen. Den gamla receptionen har byggts om till ett fräscht matrum där medarbetarna i lugn och ro kan äta lunch och umgås med sina arbetskamrater.

- Konferensrummet har fått nytt ljust golv, nytt konferensbord och ny projektionsduk.

Ventilation:

- För att uppnå gott inomhusklimat har hela ventilationssystemet byggts om och uppgraderats för att klara den ökade lokalytan och det ökade antalet medarbetare. Det tidigare ventilationssystemet med självdrag har upprustats med värmeåtervinningsaggregat för balanserad till- och frånluft. Luftbehandlingsaggregatet är toppanslutet med roterande värmeväxlare, kammarfläktar med EC-motorer för bästa energiprestanda och reglerbarhet, finfilter och inbyggd styrning samt externt eftervärmningsbatteri.

- Ytterfasaden har blivit tätare då ventiler byggts igen med minskade energiförluster genom klimatskalet och bättre arbetsmiljö utan kalldrag som följd.

- Radiatorsystemet behöver inte heller värma upp ventilationsluften som tidigare, utan finns nu endast för att täcka transmissionsförluster, vilket betyder att luftkvaliteten i lokalen har blivit bättre och behovet av att använda radiatorerna för uppvärmning har minskat, vilket även sänker värmeförbrukningen i fastigheten.

- För att förbättra luftkvaliteten ytterligare har luftrenare av märket IQ Air kopplats till ventilationen för att rena luften innan den släpps ut i lokalen.

- För att säkerställa IT driften har ny och förbättrad ventilation kopplats till företagets serverrum, för att säkerställa optimal temperatur för servrar och övrig utrustning.

 

Titania välkomnar alla våra kunder och intresserade att göra ett besök i vårt nyrenoverade kontor! 

För fler bilder från kontoret, se Titanias Facebooksida här.  

Relaterad information

Frågor och svar

 • I vilken ordning bör man genomföra energibesparingsåtgärder i en fastighet?

  Svar: Man bör ta åtgärderna i nedanstående ordning för bästa effekt och högsta ekonomiska avkastning på genomföra åtgärder. Se respektive rubrik för mer info.  

  - Klimatskal (Fastighetens skal i form av tak och väggar etc) 

  - Ventilationen

  - Värme

  - El

  - Styrning

  - Innovativa åtgärder

 • I vilka projekt har Titania utfört installationer för energibesparing?

  Svar: Det bästa sättet är att titta under rubriken Våra projekt och i högerkolumnen klicka i rutan för "Energibesparande åtgärder" så får man upp en lista på alla de projekt där Titania utfört energieffektiva renoveringar, installationer av energibesparande åtgärder etc. 

 • Vad har Titania för erfarenhet av energibesparande åtgärder?

  Svar: Titania har lång erfarenhet av att både projektera fram energieffektiva åtgärder i samband med renoveringar till våra kunder samt att installera framtagna tekniska lösningar. Vi ser det som en naturlig del i projekteringen för ett stambyte eller för någon annan typ av renovering, att lösningarna skall vara så miljövänliga och energieffektiva som möjligt, då detta ligger i kundens intresse att kunna sänka sina driftskostnader efter genomförd renovering.  

  För mer information om relevanta projekt, se fliken "Våra projekt" och klicka i rutan "Energibespande åtgärder"

 • Var kan jag som privatperson hitta bra energispartips?

  Svar: På Titanias hemsida under rubriken "Enkla energispartips i bostaden" finns många bra tips på hur man på ett enkelt sätt kan spara in energi och pengar och bidra till en bättre miljö. Även på Energimyndighetens hemsida kan man hitta mycket bra och nyttig information. 

 • Hur långt räcker 1 kilowattimme?

  Svar: En kilowattimme inklusive alla avgifter och skatter kostar cirka 1,10-1,30 kr (november 2012), men priset påverkas mycket av var i landet man bor, vilket elavtal man har etc. En kilowattimme räcker till: 

  • infravärme med effekten 2 000 watt i 30 minuter.
  • en hårtork med effekten 1 600 watt i 37,5 minuter.
  • en spisplatta med effekten 1 500 watt i 40 minuter.
  • en mikrovågsugn med effekten 1 500 watt i 40 minuter.
  • en vattenkokare med effekten 1 500 watt i 40 minuter.
  • en dammsugare med effekten 1 400 watt i 43 minuter.
  • en brödrost med effekten 1 000 watt i 1 timme.
  • en kaffebryggare med effekten 800 watt i 1 timme och 15 minuter.
  • en glödlampa med effekten 40 watt i 25 timmar.
  • en lågenergilampa med effekten 9 watt i 111 timmar.
  • en laddare till mobiltelefonen med effekten 5 watt som sitter i uttaget i 200 timmar.
  • en plasma-tv 42 tum med effekten 220 watt i 4 timmar och 30 minuter.
  • en LCD-tv 42 tum med effekten 128 watt i 7 timmar 48 minuter.
  • en digitalbox med effekten 9 watt i 111 timmar.
 • Är det miljövänligt att värma huset med ved eller pellets?

  Svar: Ved och pellets räknas som förnybara energikällor och är betydligt effektigare, bättre för miljön och billigare än att t ex elda med olja. När man eldar med biobränslen så innebär det en klimatneutral energiförbrukning som inte bidrar till växthusgaserna, eftersom biobränslen kan återbildas inom en överskådlig tid.

  Biobränslen som eldas har dessutom tagit upp lika mycket koldioxid under sitt liv, som de avger när de bränns och ombildas till värme. 

  För mer information om biobränslen, se Energimyndighetens hemsida. 

 • Hur skall jag kunna beräkna min energibesparing?

  Svar: Ett enkelt sätt för Dig som boende i lägenhet eller småhus att beräkna effekterna av Dina energibesparingar, är att använda Energikalkylen på Energimyndighetens hemsida. Där får Du på ett enkelt och överskådligt sätt se både hur mycket energi som går att spara och vad besparingarna innebär i pengar. 

  För Er som fastighetsägare kan Ni kontakta Titania för en diskussion om vad som finns för möjligheter med just Er fastighet. 

 • Kan man få ekonomiskt stöd för att genomföra energibesparande åtgärder?

  Svar: Det finns i vissa fall ekonomiska bidrag att söka. På Energimyndighetens hemsida finns en översikt av de nationella stödprogram som finns och energi- och miljörådgivaren i Din kommun kan ge ytterligare information om det finns några ytterligare stöd i just Din kommun. Här finner information och kontaktuppgifter till rådgivare i Sveriges kommuner. 

 • Hur skall jag veta vilka produkter som är bäst för att sänka elförbrukningen?

  Svar: På Energimyndighetens hemsida finns redovisat tester som myndigheten gjort av bland annat bergvärmepumpar, elmätare etc. 

 • Vilka möjligheter finns att producera sin egen el till fastigheten?

  Svar: När det gäller produktion av egen, miljövänlig el till fastigheten så finns det två huvudalternativ, nämligen solceller eller vindkraftverk. Det är dock få fastigheter som har möjlighet att installera ett vindkraftverk i närheten av fastigheten bland annat på grund av utrymmes- och säkerhetsskäl. Däremot kan man som fastighetsägare köpa in sig i olika vindkraftverk eller vindkraftskooperativ och därmed köpa miljövänlig el till en lägre kostnad än att köpa den från sin elleverantör. Läs mer om vindkraftens möjligheter på Energimyndighetens hemsida. 

  Vill man producera sin egen el på fastigheten, så är i så fall solceller ett bättre alternativ. Solcellerna kan monteras på fastighetens tak eller fasad och omvandlar solens strålning till el. För mer information om solceller, se Energimyndighetens hemsida. 

 • Vad kan jag som fastighetsägare göra för att sänka elförbrukningen?

  Svar: Det finns mycket en fastighetsägare kan göra för att sänka fastighetens förbrukning av el. Några exempel är:

  - Om man inte redan gör det, införa individuell mätning av elförbrukningen för varje lägenhet och låta hyresgästen betala sin förbrukning. 

  - Byta ut glödlampor för allmän belysning i fastigheten mot lågenergibelysning. 

  - Installera rörelsestyrd belysning, som endast tänds när någon närmar sig den aktuella lampan. 

  - Om maskiner i t ex tvättstugan är gamla, så förbrukar de antagligen mycket mer el än moderna maskiner och genom att byta ut dessa, kan man sänka sin förbrukning. 

  Fler tips på åtgärder finns under rubriken El, steg 4 för energibesparing

 • Vad kan man göra för att spara in värme i en fastighet?

  Svar: Ett av de mest effektiva sätten att sänka en fastighets värmeförbrukning är först att se över isoleringen i väggar, golv och tak samt runt fönster och dörrar och tilläggsisolera där det behövs. När man vet att minimalt med värme läcker ut genom fastighetens klimatskal, så kan man t ex se över ventilationen i fastigheten. Ett modernt och effektivt FTX ventilationssystem som återvinner värmen i luften kan innebära en stor besparing av värme, på relativt kort tid. Under rubriken Ventilationen, steg 2 för energibesparing kan man läsa mer om vilka åtgärder och justeringar som kan göras i fastighetens ventilation samt rubriken Värme, steg 3 för energibesparing

 • Vad innebär OVK?

  Svar: OVK står för Obligatorisk Ventilationskontroll och det är fastighetsägaren som ansvarar för att det görs med godkänt resultat i enlighet med de tidsintervall som gäller för olika typer av byggnader enligt nuvarande lagstiftning. För att få utföra kontrollerna, måste besiktningsmannen vara behörig för detta samt ha rätt behörighetsnivå utifrån vilken typ av byggnad det är som skall kontrolleras osv.

  Genom att säkerställa att fastighetens ventilation är optimalt injusterad och fungerar så som det är tänkt, kan man sänka värmekostnaderna samtidigt som man kan höja kvalitetens på inomhusmiljön. Ett OVK-protokoll är ett bra sätt att få klargjort vilka fel och brister som ventilationen i fastigheten har och det kan ligga till grund för beslut om hur man förbättrar ventilationen i fastigheten. Gällande mål är att senast år 2015 skall samtliga svenska fastigheter ha dokumenterat fungerande ventilation.

  Vid godkänd OVK skall fastighetsägaren få ett intyg från kommunens byggnadsnämnd som skall sättas upp på ett väl synligt ställe, t ex i fastighetens port. 

  För mer information om OVK, se Boverkets hemsida. 

 • Vad innebär Energideklaration av en byggnad?

  Svar: Att göra en energideklaration innebär att man dokumenterar hur mycket energi en fastighet förbrukar för att därmed få ett bra beslutsunderlag för vilka energibesparingsåtgärder som skall genomföras. Om energiförbrukningen minskar, så sänks samtidigt fastighetens driftskostnader samtidigt som de miljöfarliga växthusgaserna minskar i samband med energiproduktionen. 

  Enligt gällande regler som funnits sedan 1 januari 2009 så måste alla småhus och övriga byggnader som säljs ha en giltig energideklaration. 

  På Boverkets hemsida kan Du läsa mer om energideklarationer och vilka regler som gäller för detta. Där kan man också söka efter energiexperter. 

 • Vad finns det för konkreta åtgärder för att spara el i hemmet?

  Svar: Det finns väldigt mycket Du som privatperson kan göra för att sänka elförbrukningen i bostaden. På Energimyndighetens hemsida finns konkreta tips för att sänka förbrukningen. 

 • Hur kan jag ta reda på hur mycket el mina apparater drar?

  Svar: På de flesta apparater står det angivet hur många watt maskinen eller apparaten drar. Ju fler watt, desto mer energi går åt för att använda den och desto dyrare blir det. 

  Man kan också köpa en så kallad elförbrukningsmätare och med hjälp av den kan Du mäta exakt hur mycket el som Dina apparater och maskiner drar, både i standby läge och när de används. 

 • Om jag som privatperson har frågor om energibesparing till min bostad, vem kan hjälpa mig?

  Svar: De flesta kommuner har idag någon form av energirådgivning till kommunens invånare. Kontakta Din kommun eller se t ex Energimyndighetens hemsida för mer information om närmaste rådgivare där just Du bor. 

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält