Svenskar blir mer trångbodda

Svenskar blir mer trångbodda

Allt fler flyttar hemifrån samtidigt som det råder bostadsbrist i landet. Det leder till att fler tvingas bo trångt. Andelen personer som bor ensamma har minskat från 39,6 procent 1990 till 37,7 procent förra året, visar statistik från SCB. Numera bor var sjätte ensam, skriver tidningen Hem & Hyra.

"En rimlig orsak är att det numera inte är lika enkelt att etablera sig på bostadsmarknaden som förut", säger Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket, till TT.

Tommy Johansson på SCB tror att siffrorna kan vara missvisande, och att det egentligen handlar om ännu fler som bor tillsammans. Detta eftersom allt fler knölar in sig i en och samma lägenhet, men fortfarande kanske är folkbokförda hemma hos föräldrarna.

Enligt Palmgren behöver det inte betyda att människor flyttar ihop av fri vilja.

"Under framförallt de senaste åtta åren har vi byggt lite samtidigt som vi haft en ökad befolkningsmängd då vi ökat invandringen och det har varit många ungdomar."

Det kan leda till att många kanske inte ser någon annan utväg än att bo tillsammans.

"Det är unga och nytillkomna på bostadsmarknaden som främst får brottas med problemet att dela en bostad när det är svårt att få tag på en egen", säger Hans-Åke Palmgren.

Källa: www.di.se

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält