Mål att ha bouppgörelse till sommaren

Mål att ha bouppgörelse till sommaren

Regeringen siktar på att få till stånd en bostadspolitisk överenskommelse med oppositionen före midsommar. Men oppositionen efterlyser klarare bud från regeringen.

-Tanken är att vi ska vara klara innan riksdagen stänger före sommaren. Det här är andra mötet och vi kommer att ha ett antal till för att kunna landa i en bred politisk överenskommelse över partigränserna, sade bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) efter fredagens samtal om bostadspolitiken mellan regeringen och fem riksdagspartier. SD är inte inbjudet.

Ulf Kristersson, Moderaternas företrädare i samtalen, säger:

-Kan vi komma riktigt långt ska vi ta den chansen, men än så länge är det en seminarieövning, säger Kristersson.

På frågan om regeringen tror att samtliga fem partier som nu deltar i samtalen med regeringen är med till slutet, svarar finansminister Magdalena Andersson (S):

-Även om vi inte kommer överens i de här samtalen så kommer regeringen att gå fram med kraftfulla åtgärder för att få upp bostadsbyggandet.

Hon betonar att skattefrågor, som förändringar av ränteavdrag och reavinstskatt, inte är det viktigaste för henne.

Men flera av de borgerliga partierna efterlyser ännu konkreta förslag från regeringen.

-Vi har haft diskussioner om regelförenklingar och där tror jag att man behöver ta ganska rejäla grepp för att se till att det blir snabbare och enklare att bygga. Där väntar jag ännu på att regeringen ska ta steget, säger Erik Ullenhag, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

En borgerlig företrädare talar om myrsteg framåt och att det är helheten som saknas.

-Det viktiga nu är att regeringen bestämmer sig för vad den vill, vi har redovisat vad vi är beredda att medverka till, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Caroline Szyber, bostadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna vill ha stora strukturella grepp.

-Regeringen måste berätta vad den vill, då har vi någonting att utgå i från, säger Szyber.

Finansministern säger att regeringen har lagt fram åtminstone fem konkreta förslag om regeländringar för att öka byggandet, både när gäller själva den byråkratiska planprocessen och synen på typgodkända hus som ska göra byggandet snabbare.

Vänsterpartiet vill belöna kommuner som bygger mycket hyresrätter med rimliga hyror.

-Och kommunerna ska få ta tillbaka mark som inte bebyggs av byggbolagen, säger Nooshi Dadgostar, V:s företrädare i samtalen.

Källa: www.byggnyheter.se

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält