Svartjobb

Nytt lagförslag för att motverka osund konkurrens

Från januari 2018 ska företagen göra individuella arbetsgivarinbetalningar för sina anställda, enligt ett förslag som Skatteverket lämnad till regeringen i dag. Huvudskälet till förslaget är att minska osund konkurrens.

Att företagen ska deklarera arbetsgivaravgifter på individnivå har länge efterfrågats av byggbranschen i många år.

– Detta har vi arbetat för sedan 2007. Det är jätteglädjande att det nu finns ett skarpt förslag, säger Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier och i Byggbranschen i samverkan.

I dag lämnar arbetsgivaren varje månad en arbetsgivardeklaration med summorna för de anställdas löner, avdragen skatt och arbetsgivaravgifter. Med individuella arbetsgivarinbetalningar blir det mycket svårare att anlita svart arbetskraft och därmed sätta konkurrensen ur spel.

– Tillsammans med personalliggarna är det här den största nyheten för sund konkurrens som skett inom byggbranschen. Det skapar möjlighet för Skatteverket att reagera direkt och inte först vid årets slut – och för företagen innebär det inget merarbete, samtidigt som det blir omöjligt för de oseriösa att gömma sig bakom klumpsummor, säger Peter Löfgren.

Skatteverkets förslag ger även de anställda insyn i att arbetsgivaren betalar in det de ska.

– Förändringen ökar möjligheten för att det blir rätt från början och eventuella fel kan upptäckas och åtgärdas tidigare, säger Magnus Wallin, enhetschef på Skatteverkets produktionsavdelning.

Om förslaget går igenom den politiska behandlingen ska den nya lagstiftningen träda i kraft i januari 2018.

– Vi hade hoppats på 2017, men det här är en lagsstiftning som måste ändras vid ett årsskifte, och då är 2018 good enough. Det är 11 år sedan vi förde upp frågan så ett år till är ingen stor fråga, säger Peter Löfgren.

Källa: byggindustrin.com

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält