Den 4 juni 2014 fattar riksdagen beslut om huruvida de så kallade Attefallshusen skall tillåtas, en byggnad på 25 kvm som kan uppföras på tomten utan att behöva begära bygglov från kommunen.

Ny lag väntas leda till byggboom

Räkna med byggboom för nya stugor i hela Sverige. På onsdag 4/6 väntas beskedet som kan få nya småbostäder att poppa upp lite överallt. Branschen tror på nya livsstilar.

Nu vittnar småhusbranschen om ett mycket stort intresse för nya så kallade Attefallhus. Det är bostadsminister Stefan Attefalls reform att utöver 15 kvadratmeter friggebodar nu också tillåta 25 kvadratmeter komplementbyggnad för separata hushåll på tomten, som får branschen att vädra morgonluft.

– Vi vet att köparna ligger i startgroparna. Många slår till så fort riksdagen klubbar den nya lagen, säger Peder Falk, som är en av många företagare specialiserade på små hus.

Det är alltså nu på onsdag som riksdagen väntas rösta igenom liberaliseringen. Från 2 juli slipper villaägare i så fall att söka bygglov för ett nytt extrahus på tomten. Klart är att den nya bostadsytan kan bli större än 25 kvadratmeter. Till exempel lanserar Skånska byggvaror just nu ett Attefallshus på hela 40 kvadratmeter boyta tack vare sovloft – Attefallhusen får nämligen vara fyra meter höga.

Jesper Nilsson, produktchef för Skånska Byggvaror, bedömer att reformen leder till mängder av nya bostäder i Sverige under kommande årtionden. Detsamma tror Peder Falk som i Mjölby driver det lilla företaget Skandinaviska Villavagnar AB.

– Det här öppnar faktiskt för nya livsstilar. Dels underlättas generationsboenden när tonåringar, studenter eller pensionärer kan bo billigt på tomten vid ett släkthus. Dels öppnas för nya sätt att leva när folk kan sälja villan och satsa på vinterboende utomlands i kombination med billigt sommarboende i Attefallhus.

Precis som andra småhusspecialister har Peder Falk redan anpassat en av sina förproducerade bostäder till den nya Attefall-normen. Han bedömer att slopat bygglov öppnar för mer rörliga livsstilar med ”mobile homes” efter amerikanskt mönster, alltså hus som kan flyttas till nya platser i landet om man så vill.

– Nu finns ju villavagnar som tål nordiskt vinterklimat och vi räknar med att sälja 20–25 av dem så fort riksdagen har klubbat lagen, säger Peder Falk.

Prislappen för ett prefabricerat Attefallhus varierar. Villavagnar som kan brukas året runt beräknas kosta uppåt 400 000 kronor, arkitektritade fast placerade Attefallhus något mer, medan enkla trähus säljs betydligt billigare, under 200 000 kronor.

Hittills har hindret för komplementhus på tomten ofta varit detaljplanerna, men det ändras nu, eftersom Attefallhus får placeras på så kallad ”prickmark”. Inom särskilt skyddsvärda miljöer, inklusive strandskydd, krävs dock bygglov precis som innan.

Peder Falk tror att reformen leder till en mängd nya turistlogier hos villaägare i områden som Öland, Österlen, Bohuslän och Gotland.

– Det kan betala sig relativt snabbt att ha ett extra hus på tomten eftersom en stor del av hyresintäkterna vid uthyrning numer är skattefri.

Också branschorganisationen TMF, som företräder Sveriges cirka 70 småhusbyggare, tror på en marknadsuppgång. Med hur mycket vill de inte gissa, men riksförbundet Villaägarna uppskattar att reformen kan skapa 150 000 – 200 000 nya hem.

Avsikten med Attefallhusen är att de ska kunna vara ”självständiga bostäder” – man ska alltså kunna dra in vatten och avlopp efter VA-anmälan till kommunen, men det blir inga avstyckningar i separata fastigheter.

Lagförslaget innebär också andra liberaliseringar. Till exempel att villaägare även ska få göra tillbyggnad på huvudbyggnad utan bygglov på max 15 kvadratmeter. I det här fallet vinner man dock inte extra yta på att bygga i flera våningar.

Kommunen måste fortfarande lämna ett startbesked, men grannar saknar möjlighet att överklaga sådant som utformning. Grannarna kan däremot i efterhand begära att byggnadsnämnden gör tillsyn om huruvida byggregler har följts.

I riksdagen ifrågasätts dock reformen från delar av oppositionen. Enligt en V-motion träffar den inte rätt behov och flera miljöpartister ifrågasätter att konsekvenserna inte är utredda. Det är alltså med viss spänning som småhusbranschen och villaägare inväntar onsdagens besked.

Källa: svd.se

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält