Nu växer Stockholm på höjden

Nu växer Stockholm på höjden

Diskussionen är inte ny. Redan 1985 började arkitekten Gert Wingårdh propagera för att Sverige behövde skyskrapor. Först nu blir det allvar av idéerna när norra Europas högsta bostadshus blir till vid Telefonplan. Stockholms Bygg & Fastighetsmarknad har talat med skaparen av Tellus Towers – många små lägenheter i ett tufft skal.

2007 inkom det första förslaget på Tellus Tower till Stockholms Stad, det som var tänkt att bli norra Europas högsta bostadshus. Tanken var att bygga många, små lägenheter i ett tufft yttre skal, med maximalt ljusinsläpp och makalösa vyer. Matermind var den prisbelönte arkitekten Gert Wingårdh.

Men projektet föll först inte politikerna i smaken, de tyckte inte att det lät intressant utan projektet lades i träda. Tills politikerna byttes ut.

Efter att modellen hade stått i byggföretaget SSM:s reception under ett par år sågs det av politikerna igen och projektet kom åter upp på bordet. Nu var det glödhett igen. Ett aber fanns dock kvar. Försvarsmakten hade sina invändningar på den tänkta placeringen. Man ansåg att skyskrapan stod i vägen för deras verksamhet och bygget stoppades, igen.

Men i mitten av januari i år löstes även detta problem genom att Stockholms stad och byggföretaget SSM träffade en överkommelse om ny placering för Tellus, som nu hade utvecklats till två stycken skyskrapor, den högsta cirka 237 meter.

- Vi är naturligtvis väldigt nöjda med samarbetet med Stockholms stad och att vi hittat en ny ännu bättre plats för Tellus, säger Mattias Roos, vd på SSM som är projektets byggherre.

I Göteborg bygger man också skyskrapa. Där siktar man ännu högre, kanske 260 meter. Men det bekymrar inte eftersom Tellus ju bara bygger bostäder och därmed klassificerar sig till titeln ”norra Europas högsta bostadshus”. Skyskrapeplanerna har rönt uppmärksamhet i grannländerna. I Danmark konstaterade bland annat tidningen Jyllandsposten att ”svenskarna kan inte få det tillräckligt högt”.

Två skyskrapor vid Telefonplan

Tellus två skyskraporna kommer att ligga i direkt anslutning till Telefonplans tunnelbanestation. Bygget av Tellus Towers kräver en övertäckning av tunnelbanan söder om tunnelbanestationen och innebär även en ny station.

- Projektet kommer att ha en positiv effekt på Telefonplans och Stockholms utveckling och har potential att bli ett nytt landmärke för södra Stockholm, säger Roger Mogert, stadsbyggnadsborgarråd.

Telefonplan växer men räknas redan till ett av Stockholms mest kreativa och heta områden. Mer än tre tusen personer bor och arbetar vid Telefonplan och kultur- och utelivet livet är rikt med caféer, restauranger, affärer och ett eget konstfack inpå knuten. Dessutom är läget centralt, från Telefonplan in till Stockholms Centralstation tar det bara tio minuter oavsett om man kör bil eller åker tunnelbana.

- Telefonplan är ett ultimat läge, infrastrukturen är otroligt bra planerad. Dessutom är ju Telefonplan en kulturell hubb i Stockholm, säger prisbelönta Gert Wingårdh, från Wingårdhs arkitektbyrå.

Hemligheten ligger i designen

Lägenheterna är små men funktionella. 95 procent av lägenheterna blir flexibla och yteffektiva ettor och tvåor som kommer att sträcka sig mellan 32 och 44 kvadratmeter. Tanken är att de som idag är ägare till en tvåa i vid Telefonplan ska kunna klara att byta till dessa lägenheter, som trots att de kanske är mindre får fler funktioner.

Med hjälp av arkitekten och inredningsexperten Gary Chang hela vägen från Hong Kong ska nämligen yteffektiviteten bli maximal. Gary, som för övrigt själv bor extremt yteffektivt i sin egen lägenhet, har tidigare jobbat mycket med compact living, rörliga väggar som gör att man kan optimera ytorna ha många olika rumsdesigner i lägenheten på samma gång utifrån behov eller dagsform.

Nya Tellus får alltså en modern design. Smarta planlösningar och till det en glasad fasad som sträcker sig från golv till tak ger ett oerhört ljusinsläpp och en makalös utsikt. Det hela är uttänkt för att passa morgondagens stockholmare.

- Vi jobbar med olikfärgade band av glas på olika våningar. Solskyddsglas av olika typ som ser ut ungefär som lakritskonfektyr. Idéen har tidigare testats med gott resultat, vid Victoria Towers i Kista, beskriver Gert Wingårdh.

Bostadshus som ministäder

Skraporna blir med det stora antalet boende som egna små städer. Med tolvhundra människor som passerar samma utgång varje dag finns naturligtvis underlag för flertalet butiker, caféer och livsmedelsbutik. Mattias Roos beskriver Tellus tower som ”en småstad på höjden”. Målgruppen är tjugo till fyrtioåringar som gillar att bo i urbana miljöer i funktionella lägenheter.

- Den målgruppen vill hellre betala för funktion än för kvadratmeter, säger

Mattias Roos.

Vilka har då råd att köpa dessa lägenheter och bo i denna småstad? Svaret är: alla, om man ska tro Gert Wingårdh.

- Trenden går mot att bo i liten skala. Och här bygger vi nästan uteslutande ettor och tvåor, mycket ljusinsläpp men ingen onödig lull-lull, förklarar Gert.

Under husen finns garage med tusentals parkeringsplatser för cyklar. Dessutom planeras inom området en förskola i två plan. Och visst blir det lite lyx också. På toppen av höghusen blir det nämligen takterrasser med pooler och i det högsta ska också en restaurang och skybar skapas, med utsikt över hela Stockholm.

- SSM och Stockholms stad är båda mycket angelägna om att nu ta nästa steg i projektet för att snart kunna påbörja byggandet av närmare 1200 nya moderna bostäder i Stockholm, avslutar Mattias Roos, vd på SSM.

Källa: www.stockholmsbyggnyheter.se

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält