Miljardbesparing på energikostnader för hus

Miljardbesparing på energikostnader för hus

Kommunerna och landstingen har minskat energianvändningen i ägda bostäder och lokaler med fem procent sedan år 2009. Det motsvarar 1 miljard kronor i minskade energikostnader årligen. Det framgår i rapporten ”Öppna jämförelser – Energi och klimat 2014” från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Energimyndigheten.

Enligt Erik Brandsma, general­direktör på Energimyndigheten, har det statliga energieffektiviseringsstödet haft stor påverkan för minskningen av energianvändningen.

– Samtidigt ser vi att framstegen är olika stora. Den totala förbättringen kan bli ännu större, säger han.

Rapporten ”Öppna jämförelser – Energi och klimat 2014” jämför olika kommuners och landstings energiminskning. Omkring år 2020 borde det vara möjligt att nå en årlig besparing i energikostnader på fem miljarder kronor jämfört med år 2009.

På Sveriges kommuner och landsting, SKL, är man nöjd med att energianvändningen har minskat så mycket.

Energieffektivisering är en av de viktigaste delarna i det lokala och regionala miljöarbetet, säger SKL:s vd Håkan Sörman.

På SKL anser man samtidigt att regering och riksdag måste vidta fler åtgärder för att främja energismart renovering i bostäder och lokaler.

– En möjlig åtgärd är att låta bostadsbolagen avsätta pengar till framtida energieffektiviserande renoveringar utan att pengarna beskattas. En annan är att lånen till energismart renovering görs säkrare och mer förmånliga, säger Håkan Sörman.

Källa: byggindustrin.se

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält