Ökade hyror på andrahandskontrakt att vänta till följd av ny lag från 1 februari 2013.

Lättare höja hyran vid andrahandsuthyrning från 1 februari

Riksdagen har fattat beslut som gör det lättare att höja hyran vid andrahandsuthyrning av bostadsrätter, villor, ägarlägenheter eller andra typer av bostäder. Hyresvärden skall i framtiden få ersättning för alla sina kostnader för bostaden, jämfört med tidigare regler som tillät att endast vissa kostnader skulle täckas. De nya reglerna börjar gälla från 1 februari 2013.

Beslutet som fattades av riksdagen den 19 december 2012 kommer i praktiken antagligen leda till höjda andrahandshyror i eftertraktade områden och i större städer, som t ex i Stockholms innerstad. Syftet med den nya lagen är enligt regeringens förslag att ”…. öka privatpersoners uthyrning av bostäder” för att på detta sätt förbättra människors rörlighet på bostadsmarknaden och öka utbudet av lägenheter, för att försöka minska problemet med bostadsbristen i t ex Stockholm.  

Hyresgästens rätt att få hyresnivån prövad i domstol ligger fast även efter 1 februari. Om hyresgästen tycker att hyran som hyresvärden begär är för hög, kan frågan prövas av hyresnämnden, precis som tidigare. En skillnad från 1 februari 2013 gentemot tidigare regler är dock att hyresgästen inte längre har rätt att kräva tillbaka den överhyra som hyresvärden fått före hyresnämndens beslut, om hyresnämnden anser att hyran är för hög.

Däremot sa riksdagen nej till det förslag som innebar att bostadsrättsinnehavare inte skulle behöva uppge något skäl eller begära tillstånd från bostadsrättsföreningen för att få hyra ut sin lägenhet. Dagens regler kring detta gäller således även efter 1 februari 2013.

Regeringen har även i budgetpropositionen för 2013, som antogs av riksdagen den 19 december, föreslagit att schablonavdraget som får göras vid uthyrning av privatbostäder skall höjas från 21 000 kr till 40 000 kr för år 2013. I och med att budgeten antogs av riksdagen, innebär detta att det från 1 januari 2013 blir än mer förmånligt att hyra ut sin bostad i andra hand, vilket regeringen hoppas skall öka utbudet av lediga lägenheter.  

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält