Småhus

Kommuners avgifter upprör husägare

Runt 350 000 småhus med gamla enskilda avlopp måste byggas om. Avgifter kan få kostnaderna att skena redan innan grävskopan satts i backen. Skillnaderna är stora beroende på kommun.

Många småhus med enskilda avlopp klarar inte dagens miljökrav och allt fler husägare får framöver besök av kommunens miljöskyddsinspektörer. Det oroar husägare.

Många är också upprörda över att kommunerna kan ta ut höga avgifter för sina inspektioner och för att ge tillstånd för att bygga nya avlopp.

-Jag motsätter mig inte att bygga nytt avlopp. Det är viktigt för miljön. Men att det ska kosta så mycket hos kommunen, det är ocker, säger Leif Johansson i Ösmo, som får betala runt 9 000 för sitt tillstånd.

Ann-Sofi Eriksson, sektionschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), uppger att kommunerna har rätt att ta ut avgifterna för kontrollen, men att en del väljer att inte göra det, och i stället tar ut det via skatten.

-Miljöbalken säger att den som förorenar måste betala, även för tillståndsprövningen, säger hon.

Slipper avgift

På Gotland skriver kommunen brev till fastighetsägare som antas vara i behov av nya anläggningar. Om de självmant tar tag i sina avloppsbekymmer så slipper de tillsynskostnaden, som där är cirka 1 600 kronor. Brevuppmaningen får de flesta att sätta igång, berättar Maria Breimeder på miljöenheten.

Fast i Värmdö kommun, som har en liknande metod, fungerar det sämre, förklarar Staffan Stafström, chef på miljöenheten.

-Förra året gav vi 600 nya tillstånd, och bara 20 av dem var efter att de ansökt på eget initiativ, säger han.

I Värmdö är tillsynsavgiften högre än på Gotland och kostar 4 200 kronor.

Höga kostnader

För den som måste bygga om krävs dessutom ett nytt tillstånd. Här kan kostnaden braka iväg, trots att inte så mycket som en centimeter avloppsrör kommit i marken. Alla kommuner tar betalt, men hur mycket varierar kraftigt. I Värmdö ligger priset högt bland de kommuner TT talat med. Stafström tycker dock inte att det är så mycket om man slår ut avgiften, till exempel, på de 20-30 år som ett minireningsverk håller.

Konflikt

Kommunernas vilja att hjälpa till och råda i avloppsfrågor skiljer sig också. Det finns en konflikt mellan rollerna som tillståndsprövande myndighet och välvillig rådgivare.

-Vi kan ge generella råd och berätta om kraven i särskilt känsliga områden, men inte tala om exakt hur man ska göra, säger Maria Breimeder på Gotland.

Men avlopp är en knepig fråga, där mycket teknik- och miljörelaterade kunskaper behövs. I Värmdö, som har många enskilda avlopp i känslig miljö, är allmänintresset att avloppen byggs om stort.

-Vi får inte peka ut en viss teknisk lösning. Men vi har löst det genom att instifta en fristående VA-rådgivningstjänst som vi bekostar med skattemedel, berättar Staffan Stafström i Värmdö.

Källa: www.byggnyheter.se

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält