Många vindar i Stockholms innerstad har redan byggts om till bostäder. Nu är det kontor och butiker som får maka på sig när källarutrymmen förvandlas till lägenheter.

Källarvåning nästa bostadstrend

Många vindar i Stockholms innerstad har redan byggts om till bostäder. Nu är det kontor och butiker som får maka på sig när källarutrymmen förvandlas till lägenheter. Mäklarna talar om en växande trend samtidigt som köparna är både nyfikna och osäkra.

Trenden med vindsvåningar som förvandlas till bostäder har letat sig ned i husen. Nu är det källarutrymmen som gäller.

Britt-Marie Pielbusch, mäklare på Alexander White, har sålt flera källarvåningar. Just nu har hon en lägenhet nära Karlaplan på Östermalm i centrala Stockholm ute till försäljning.

”Den här typen av boende lockar framför allt barnfamiljer, som både vill bo i stan och ha lite villakänsla. Vi har även en del utländska köpare”, säger hon.

Lägenheten vid Karlaplan är på 247 kvadratmeter, fördelade på sex rum, och har en egen uteplats på gården. Priset uppgår till 9.950.000 kronor, vilket ger ett kvadratmeterpris på drygt 40.000 kronor.

”Motsvarande lägenhet högre upp i fastigheten skulle kosta mellan 17 och 22 miljoner kronor, så det är betydligt lägre priser”, säger Britt-Marie Pielbusch.

Även Richard Lagerling, vd på lyxmäklaren Lagerlings som är specialiserad på Östermalmsvåningar, har sålt flera källarvåningar. Ofta handlar det om suterränglokaler en halvtrappa ned, som ligger delvis i källaren och delvis mot gatan.

”Tidigare har de här utrymmena varit lönsamma att hyra ut som kontorslokaler, men eftersom bostadspriserna gått upp så mycket har det blivit mer lönsamt att göra om dem till bostäder”, säger han.

”Det är oftast bostadsrättsföreningar som säljer, antingen bygger de om i egen regi eller så säljer de ytan som den är”, fortsätter han.

Richard Lagerling påpekar att källarvåningar, eller basement flats, är vanliga utomlands, inte minst i London där det bor väldigt många svenskar. Han tror att Stockholm kommer att förändras i samma riktning de närmaste åren.

”Det här sker i hela innerstaden i takt med att priserna på bostäder har ökat, det har blivit mer och mer populärt. Det är precis samma trend som att fastighetsbolag köper kontorshus och konverterar till bostadsrätter”, säger han.

Enligt Richard Lagerling finns det flera fördelar med de nya källarvåningarna. Dels finns det stora möjligheter för köparen att helt designa sitt eget boende, dels kan det ibland handla om riktigt stora utrymmen. Men viktigaste är ändå priset, som är väsentligt lägre än på andra bostäder.

”Med en toppadress på Östermalm skulle en källarvåning kunna kosta 60.000 kronor per kvadrat, medan en likadan lägenhet högst upp i huset skulle kosta 90.000 kronor kvadraten”, säger han.

Baksidan av myntet är naturligtvis att källarlägenheterna är mörkare än andra lägenheter. Dessutom har de oftast direkt insyn från gatan eller gården.

”Det alla våra kunder frågar efter är högt, ljust och fritt med balkong. Och det är klart att det har inte de här lägenheterna”, säger Richard Lagerling.

Britt-Marie Pielbusch på Alexander White pekar ut ytterligare en faktor som kan få köparna att tveka.

”Den här marknaden är relativt ny i Sverige och många är lite osäkra på vad de här lägenheterna är värda. De funderar på om de kan bli svåra att sälja i framtiden”, säger hon.

Samtidigt spår hon ett växande intresse för källarvåningar i Stockholm. Lägenheten vid Karlaplan har legat ute till försäljning i drygt en månad. Hittills har det kommit ett bud, som låg en bit under utropspriset, som säljaren tackade nej till.

”Vi har haft flera visningar. Ofta har den ena parten blivit förälskad i lägenheten medan den andra har varit mer skeptisk. Jag bedömer att det kanske kan ta några månader innan vi hittar rätt köpare”, säger hon.

Källa: di.se

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält