Emma och Magnus Petersén håller just nu på att bygga sitt eget självförsörjande hus, ett jordskepp eller earthship av bland annat gamla bildäck.

De bygger sitt eget jordskepp

Drömmen om ett eget hus och en ny livsstil gör att Emma och Magnus Petersén just håller på att bygga sitt eget självförsörjande hus i Hällekil, Värmland. Det byggs av bland annat gamla bildäck och cement som de fått. "Vi har lärt oss jättemycket under tiden. När vi började kunde vi inget alls om byggande," säger Emma Petersén.

För ungefär ett år sedan började de röja på marken de köpt av Forshaga kommun och i maj i år startade bygget av det så kallade jordskeppet.

Just nu är det stilla här, ett ihållande regn gör att det är lugnt på byggarbetsplatsen, men under sommarmånaderna var det full aktivitet. Över 40 volontärer från Sverige och Europa kom hit för att hjälpa till med att få de första väggarna på plats.

– Vi har packat bildäck fulla med sand och jord från området. I botten lägger man en kartongbit och sedan packar man sanden med hjälp av en slägga. Det är ett tungt jobb, och jag fick muskler under sommaren, säger Emma Petersén och skrattar.

Bildäck i tio lager utgör nu ytterväggarna i den första delen av bygget. Däcken har de fått av en lokal skrotfirma och en annan firma gav dem cement som gått ut i datum.

– Vi fick rådet av Michael Reynolds, han som skapade jordskeppen, att bygga i etapper. På så sätt kan vi bygga när vi har pengar och tid och när den första delen är klar kan vi bo där. Eftersom vi är tre i familjen blir det nog trångt, så vi har inte bestämt om vi ska flytta in då eller vänta.

Någon gång under nästa år räknar de med att första halvan av jordskeppet ska vara klar.

Idén att bygga ett jordskepp fick de för några år sedan, när de bodde i lägenhet i Enköping. De tyckte inte att det var särskilt barnvänligt och längtade efter ett eget hus med trädgård.

– Men det är dyrt att köpa hus och driftkostnaderna är höga och vi kände att vi vill ha tid att njuta av livet och inte bara jobba för att kunna ha råd att bo i hus, säger Emma Petersén.

Lösningen blev ett självförsörjande hus i de värmländska skogarna.

– Vi såg en film om jordskeppsbygge och kände ”wow!”. Det var inte bara ett nytt hus det handlade om, utan om en helt ny livsstil, säger Emma Petersén.

Emmas mamma hade bekanta i Värmland som tipsade om att marken var billig där. Emma berättar att de fick ett bra bemötande av kommunen som de köpte marken av, men att det var ett stort steg att flytta från vänner och familj i Enköpingstrakten.

– Men flytten blev ändå det bästa vi gjort.

Vad har ni lärt er sedan ni började bygga ert jordskepp?

– Jättemycket. När vi började kunde vi inget om byggande, men blev tvungna att lära oss om ritningar, bygglov och teknik. Det går att läsa sig till mycket, men det är inte alls samma sak om att göra det själv.

Vad har varit roligast?

– Att träffa alla människor och den positiva feedback och uppmärksamhet vi fått. Det var också roligt att jobba ute hela sommaren och att barnen var med så mycket på bygget, säger Emma Petersén.

FAKTA JORDSKEPP

  • Är ett så kallat passivt hus som byggs av naturligt material och återvunnet material. Husgrunden består till exempel av bildäck packade med sand eller jord. Även glasflaskor och burkar kan användas till bygget.
  • Amerikanen Michael Reynolds är arkitekten som byggde det första jordskeppet (earthship) på 1970-talet. Han har skrivit flera böcker och medverkar även i dokumentären Garbage Warrior.  (Filmen som inspirerade Emma och Magnus Petersén att bygga ett jordskepp.)
  • Jordskepp ska vara självförsörjande när det gäller vatten, värme och el.
  • Med hjälp av en jordkulle på tre av fyra sidor på huset så isoleras värmen i huset. Sydsidan av huset används till att fånga hela dagens soltillgång för att sköta uppvärmningen av huset.
  • Byggen av andra jordskepp pågår bland annat i Falköping och Mörlunda. 

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält