Bostadsbyggande

Byggbranschen: Snabba beslut ger fler bostäder

Kortsiktiga lönsamhetskrav och trög beslutsprocess utgör de största hindren för att producera nya bostäder, enligt arkitekter och platschefer. Men professor Stellan Lundström på KTH anser att höjd fastighetsskatt skulle få fart på byggandet.

Människor i storstads- och tillväxtområden skriker efter fler bostäder, men byggandet hänger inte med.

Enligt fibercementföretaget Cembrits nya undersökning anser arkitekterna att den främsta stoppklossen är kortsiktiga lönsamhetskrav i byggbolag följt av trög beslutsprocess och få anledningar att bygga för resurssvaga. Platscheferna rankar den tröga beslutsprocessen som främsta skäl medan mängden överklaganden och krångliga eller onödiga regler hamnar på andra respektive tredje plats.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef vid branschorganisationen Sveriges byggindustrier, anser att det största problemet är plan- och bygglovsprocessen.

– Den tar för lång tid för att bostadsbyggandet ska vara effektivt. Det kan ta sju till tio år från idé till färdig bostad, säger han.

Tobias Olsson, förbundsordförande för Sveriges Arkitekter, anser att den främsta orsaken till att det inte har byggts mer de senaste tio åren är att det finns få anledningar att bygga för resurssvaga grupper.

– I dag bygger vi för efterfrågan och inte för behovet, som är så mycket större. Både den privata marknaden och allmännyttan ska agera marknadsmässigt. Förr stod staten för risken, säger han.

Stellan Lundström, professor i fastig­hetsekonomi vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, håller med om att det stora problemet är bristen på efterfrågan. Många som flyttar till tillväxtorter är kapitalsvaga, samtidigt som en stor del av befolkningen känner sig inlåsta i sitt nuvarande boende.

– De har betalat av alla lån och har låg fastighetsskatt. När de ska sälja upptäcker de att det inte finns något alternativ som kan konkurrera med det nuvarande boendet, säger han.

En lösning skulle vara att höja fastighetsskatten, så att det blir dyrare att bo i befintliga hus.

Källa: www.dn.se

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält