Bostadsbristen hotar företags tillväxt

Bostadsbristen hotar företags tillväxt

Bostadsbristen försämrar företagens möjligheter att rekrytera och därmed hotas deras långsiktiga tillväxt. Det visar en undersökning från Stockholms Handelskammare.

Nära ett av fem företag i Stockholms län uppger att de misslyckats med rekryteringar på grund av bostadsbristen. Det visar siffror från Stockholms Handelskammare som låtit intervjua 600 privata företag om situationen i Stockholm.

– Fler och fler företag upplever att bostadsmarknaden i Stockholm är ett tillväxthinder. Regionen hade kunnat växa ännu snabbare jobbmässigt om det hade funnits en fungerande bostadsmarknad. Vi på Handelskammaren har larmat om detta i sex år och nu är det dags att politiken går från ord till handling, säger Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare, i en kommentar.

Hälften av de tillfrågade företagen upplever att bostadsbristen försämrar möjligheterna för företag att rekrytera.

Störst upplevs problemen bland mindre och yngre företag. Knappt 5 procent uppger att bostadsbristen till och med skulle kunna vara en anledning att flytta företaget.

Maria Rankka efterfrågar därför en blocköverskridande överenskommelse för att lösa bostadskrisen.

– Båda blocken måste vara beredda att slakta heliga kor. Det krävs reformer för att öka rörligheten genom sänkt flyttskatt, men bostadsmarknaden måste även omregleras, säger Maria Rankka.

Om undersökningen:

  • Metod: Telefon
  • Målgrupp: Företag med minst 5 anställda i Stockholms län
  • Antal intervjuer: 600 intervjuer
  • Period: 22 september – 6 oktober 2015

Stockholms Handelskammare är den ledande organisationen för företag och företagare i huvudstadsregionen som omfattar Stockholms län och Uppsala län.

Källa: fastighetstidningen.se

Relaterad information

Frågor och svar

Övriga NYHETER

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält