Rörrensning

Frågor och svar

 • Vad är det för skillnad på rörrensning och rörspolning?

  Svar: Rörspolning eller stamspolning gör man som en förebyggande underhållsåtgärd, innan det blivit stopp i rören i fastigheten. Man använder bara kallt vatten under högt tryck för att spola bort de avlagringar som sitter på insidan av rören. 

  Rörrensning däremot utförs när avlagringarna sitter så hårt på insidan av rören att det inte går att spola bort dem med endast vatten. Rörrensningen görs då med antingen specialanpassade skärhuvuden eller renskedjor, som antingen skär eller slår bort avlagringarna. Det kan t ex handla om korrosion, stenar, betong eller liknande som hamnat i avloppet. 

  Rörrensning kan utföras både som en akut åtgärd för att lösa stopp i avloppen, men också som en del av en rör- eller stamspolning, när man inte får bort alla avlagringar genom att endast spola rören med vatten.  

 • Behöver man städa lägenheten efter rörrensningen?

  Svar: Beroende på var stoppet i avloppet sitter i fastigheten, så kan det bli nödvändigt att komma in i Din lägenhet, för att försöka rensa stoppet därifrån. Detta kan det leda till lite vätska på golven, när vattenlåsen skall öppnas för att kunna spola eller rensa rören under handfat i badrummet eller under diskbänken i köket. Det handlar dock i normalfallet inte om speciellt mycket som behöver torkas. Det är dock viktigt att man flyttar undan eller tömmer eventuella underskåp under handfat i badrum samt tömmer skåpen under diskbänken i köket, så att personalen kommer åt att utföra rörrensningen på rätt sätt. 

  Se även till att plocka undan eventuella värdefulla och ömtåliga saker som finns mellan lägenhetens dörr och badrum, WC samt kök, där man behöver komma fram med spolslang och annan utrustning för rörrensningen. 

 • Vad kostar en rörrensning?

  Svar: Det är svårt att svara generellt på vad en rörrensning kostar. Det bästa är att kontakta oss för att få en prisuppgift utifrån det specifika fallet. OBS! Notera att Titania endast erbjuder sig att utföra rörrensning som en del av en större entreprenad. 

 • Hur går en rörrensning till?

  Svar: När man genomför en rörrensning så börjar man med att försöka identifiera var någonstans stoppet i röret sitter. När stoppet är hittat så går man in i den lägenhet som ligger närmast och spolar avloppet antingen i badrummet eller köket och försöker lösa upp stoppet.

  Ofta får man gå fram och tillbaka flera gånger med rensslangen, för att lyckas spola bort allt som finns i röret, beroende på hur igensatta rören är. Om stoppet sitter så hårt fast att de inte går att spola bort, måste man göra en mekanisk rörrensning, fräsning, av rören med skärhuvuden och renskedjor. 

 • Hur vet jag att enskilda arbetare som befinner sig i huset tillhör Titania?

  Svar: Titanias anställda skall alltid bära våra vita eller svarta profilkläder som det står "Titania" på, både på fram- och baksida. Här finns bilder på hur Titanias kläder skall se ut.

  Förutom Titanias kläder skall alla som arbetar för Titania synligt bära ID06-namnbrickor där det framgår namn och vilket företag personen arbetar för. ID06 är en speciell namnbricka framtagen för byggbranschen i samarbete med byggbranschens arbetsgivare, fackförbund, Skatteverket med flera.

  Om Du blir osäker om personen verkligen arbetar på Titania, be att få se ID06-brickan alternativt kontakta platschefen eller arbetsledaren på projektet för att säkerställa om personen är behörig eller inte att befinna sig i fastigheten. 

 • Kan man spola bort alla typer av stopp i avloppen?

  Svar: Det beror lite på vad stoppet i röret beror på, när det gäller att välja metod för att lösa upp stoppet. Ofta försöker man först spola rent röret med vatten under högt tryck genom en så kallad rör-eller stamspolning. Om stoppet kvarstår efter spolningen, så fräser man bort stoppet med specialanpassade skärhuvuden eller renskedjor, genom att göra en så kallad mekanisk rörrensning. 

 • Kan Titania utföra rörrensning för mig som privatperson?

  Svar: Titania utför rörrensningar i flerbostadshus för bostadsrättsföreningar samt privata och allmännyttiga fastighetsägare som en del av större renoveringsarbeten. Vi kan tyvärr inte erbjuda denna tjänst för privatpersoner.  

Kontaktformulär

Du måste fylla i alla obligatoriska fält

Offertförfrågan

= obligatoriska fält